Dag van de kennisuitwisseling 2024

Voor wie werkzaam is bij een gemeente, provincie, netbeheerder, adviesbureau, woningcorporatie of waterschap en wil sparren over manieren om de onderlinge samenwerking te versterken of voor wie verder vooruit wil plannen met andere partijen werkzaam in de ondergrond, is de Dag van de kennisuitwisseling een aanrader.

Na een succesvolle editie in 2023 organiseerden stichting Mijn Aansluiting en het COB vanuit de Kennisarena samen met Grenzeloos Datalandschap opnieuw een Dag van de kennisuitwisseling. Deze vond plaats op donderdag 14 november 2024. Hieronder kunt u zien wat er op het programma stond.

Inmiddels worden meerdere samenwerkingen geholpen met behulp van de Samenwerkwijzer, inclusief geüpdatete bibliotheek, en wordt er in de projecten Samen digitaal en Infraplannen.nl hard gewerkt aan opschaling van online informatie-uitwisseling. Kortom: er zijn veel gemeenten, ingenieursbureaus, netbeheerders, woningcorporaties, warmtebedrijven en waterschappen aan de slag met het afstemmen van hun projecten in de buitenruimte.

Wat daarbij opvalt is dat de samenwerkingen zich niet meer alleen richten op het afstemmen van plannen drie tot tien jaar vooruit bij gemeenten. De scope van de overleggen verbreedt zich naar provinciale plannen, strategische afstemming op stadsniveau of juist verdere uitwerking van afgestemde plannen in gezamenlijke voorbereiding en uitvoering. Tijdens de Dag van de kennisuitwisseling werden voorbeelden van deze verbreding van integrale samenwerking getoond, en deelden betrokken organisaties hun ervaringen aan de hand van casussen. Vervolgens gingen we hierover in gesprek.

Het programma:

Plenair programma, met onder andere:
o Welkomstwoord door Carla Weber en Daniel Schilt van de provincie Zuid-Holland en Grenzeloos Datalandschap
o Presentatie over de huidige en toekomstige opgaven als waterbedrijf door Jolanda Comino, directeur Assetmanagement en Ontwerp & Aanleg bij Vitens

>> Bekijk hier de plenaire presentatie (pdf, 2 MB)

Ronde 1 met de volgende deelsessies

pMIEK versus lokaal: hoe werkt dat allemaal?
door Henri van de Zande (Change Partner), Jaco Verburg (Stedin)

Vanuit de Zeeuwse samenwerking tussen gemeenten, nutspartijen en waterschappen, AZON genaamd, gaan we in gesprek hoe provinciale energieplannen uit de pMIEK, aan kunnen sluiten op lokale plannen. Wie moeten aan tafel zitten, welke plannen zijn wel relevant om te delen en welke niet.

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 2 MB)

Dordrecht vertelt: hoe verder na planafstemming?
Door Kees Pieter de Boon en Patrick Kars (gemeente Dordrecht), Bart Wijnen (Stedin)

Nadat partijen plannen op elkaar hebben afgestemd, start de fase om samen te gaan ontwerpen. De gemeente Dordrecht vertelt hoe zij hiermee gestart zijn en wat hun ervaring is rondom het bij elkaar brengen van planningen. Samen gaan we in gesprek over hoe daarna de vervolgstappen er uit kunnen zien en welke risico’s daar bij komen kijken.

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 900 KB)

Vroegtijdig vertraging voorkomen: hoe pakt Leiden de regie?
door Jos van Wersch (gemeente Leiden) en Eefje van Woerkom (stichting Mijn Aansluiting)

De gemeente Leiden wil tijdens de planafstemmingsfase al in beeld krijgen welke factoren invloed hebben op de planning van een project. Maar, wat zijn nu precies die factoren die invloed hebben op een planning en wat is minder relevant? En hoe kom je dus tot een (meer) betrouwbare planning?

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 1 MB)

Grenzeloos plandata delen; wat staat je als gemeente te doen?
Door John Scholten (Grenzeloos Datalandschap) en Rudi Zoet (COB)

Grenzeloos Datalandschap (GDL) heeft een digitaal systeem, ook wel ‘ecosysteem’ genoemd, uitgewerkt voor uitwisseling van plandata. In Rotterdam worden deze architectuurprincipes toegepast en zijn Stedin, Evides en de gemeente concreet aan de slag gegaan. Andere gemeenten, waterschappen en provincies kunnen snel volgen. Ook zijn de geleerde lessen waardevol voor data-uitwisseling binnen andere use-cases, zoals netcongestie. Maar wat is er nodig om de benodigde data te vergaren, eigenaarschap te vinden en vrij te geven? En welke randvoorwaarden zijn hierbij van toepassing? 

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 600 KB)

Ronde 2 met de volgende deelsessies

Stadsplanning: past het net wel, of net niet?
Door Sebastiaan Olsman (gemeente Enschede)

Samen met de gemeente Enschede gaan we in op de relatie tussen sectorale plannen op stadsniveau en netcongestie. Om dit te kunnen doen moet het management over de gehele breedte van de gemeente meedoen. Hoe pak je dat aan, welke keuzes zijn daarin te maken, en welke keuze zou jij maken?

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 3 MB)

Gezamenlijk uitvoeren: Rotterdam geeft tips en tops
Door Peter Eichhorn (gemeente Rotterdam), Wesley Teunissen en René van Beek (Evides)

De gemeente Rotterdam is een van de weinige gemeenten waar afgestemde plannen al in de uitvoering zijn. De gemeente en  Evides delen de ervaringen die zij daarin hebben opgedaan rondom de wijze van aanbesteden en rondom aansturing van het project. Vervolgens gaan we in gesprek over de rol van de coördinerende aannemer.

>> Bekijk hier de presentatie (pdf, 1 MB)

Plandata delen en afstemmen met infraplannen.nl: één plek, één manier, samen
Door Fred Hopmans (Mijn Aansluiting)

Voor het afstemmen van plannen is het uitwisselen van data van cruciaal belang. Mijn Aansluiting bouwt op dit moment een portaal, infraplannen.nl, waarmee netbeheerders hun plandata kunnen delen met andere partijen. In deze deelsessie wordt verteld hoe dit platform er uit komt te zien en wat er allemaal mee kan.

>> Bekijk hier de demo van het portaal infraplannen.nl