Jubileumboek veertig jaar passie voor ondergronds bouwen

Gepubliceerd op: 30-09-2011

In het kader van het veertigjarig bestaan van KIVI NIRIA TTOW is een prachtig boek over 75 jaar tunnelbouw in Nederland verschenen. Tijdens het Technologiesymposium op 3 november reikte het COB de eerste exemplaren uit aan alle deelnemers.

In het boek 40 jaar passie voor ondergronds bouwen staan verhalen over tunnels en andere ondergrondse bouwwerken in Nederland. Geen uitputtend overzicht, maar een reis langs mijlpalen en hoogtepunten. De eerste, de langste, de diepste, de meest innovatieve, de meest complexe. Alle bijzonderheden komen voorbij.

Samen geven de verhalen een beeld van de ontwikkeling van de tunnelbouw in Nederland sinds 75 jaar geleden het startsein werd gegeven voor de Maastunnel. En in het bijzonder sinds 40 jaar geleden werd besloten alle tunnelkennis en -ervaring te bundelen in de afdeling Tunnel Techniek en Ondergrondse Werken (TTOW) van nu het KIVI NIRIA.

Nieuwsgierig? Bekijk dan de inhoudsopgave van het boek.

Nieuwsgierig? Bekijk dan de inhoudsopgave van het boek.

Internationaal opzien

De verhalen schetsen een ontwikkeling van vallen en opstaan, maar nooit zonder dat er van fouten is geleerd. Durf en de neiging om steeds weer de grens van het mogelijke op te zoeken – niet alleen in technische mogelijkheden, maar ook in samenwerkingsvormen, financiering, veiligheidsoptimalisatie en procesverbetering – hebben soms geleid tot vertragingen, schade of budgetoverschrijdingen. Tegelijkertijd heeft Nederland zich ontwikkeld tot wereldwijd kenniscentrum op het gebied van afzinktunnels en groeit ook de expertise op het gebied van boortunnels in slappe bodem naar een niveau dat internationaal opzien baart.

Hollands Glorie

Net als met de Deltawerken heeft Nederland met zijn tunnelprojecten in eigen huis laten zien wat er mogelijk is en daarmee een springplank gecreëerd voor export van tunneltechniek naar metropolen en delta’s over de hele wereld. 40 jaar passie voor ondergronds bouwen is daarmee ook een stuk Hollands Glorie geworden. Vertel de verhalen gerust verder. In eigen kring om de trots op onze tunnelbouwers te voeden. En buiten de grenzen om te laten zien waar een klein land groot in kan zijn.

Bestellen

U kunt het boek nu kosteloos bestellen door een e-mail te sturen naar info@cob.nl o.v.v. Jubileumboek 40 jaar ondergronds bouwen.