Inleiding Kabels en leidingen

Terug naar kennisbank
  • Document code: O22
  • Auteur: Frans Taselaar
  • Jaar: 2009

Samenvatting

Het boek ‘Inleiding kabels en leidingen’ geeft een overzicht van de relevante aspecten in de wereld van ondergrondse infrastructuur van kabel- en leidingnetwerken. Het is primair bedoeld om overzicht te bieden in een nogal sectoraal ingericht werkveld.

Na een inleidend hoofdstuk, waarin het werkveld van kabels en leidingen in historisch en maatschappelijk perspectief wordt geplaatst, wordt in hoofdstuk 2 een inhoudelijke beschrijving van de diverse netwerksystemen gegeven. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten die bij het ontwerp, de aanleg en het beheer van die netwerken een rol spelen, waarna in hoofdstuk 4 in vogelvlucht de relevante wet- en regelgeving wordt beschouwd. Tenslotte wordt in hoofdstuk 5 ingegaan op de mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Met name met dit laatste hoofdstuk hoopt het COB studenten en professionals te inspireren nieuwe idee├źn te ontwikkelen.

Dit boek kan gebruikt worden als lesboek in het hoger beroepsonderwijs en bij universitaire opleidingen. Het is tegelijkertijd een naslagwerk voor professionals bij eigenaren van kabel en leidingnetwerken, gravende partijen en ontwerpers en beheerders van de openbare ruimte. Daarnaast geeft het aan geïnteresseerden inzicht in het onzichtbare dat onder hun voeten ligt.