Risicomanagement
Veiligheid
Organisatie en financieel
Proces naar veilige opengestelde tunnels
https://www.cob.nl/document/proces-naar-veilige-opengestelde-tunnel/
Auteur: K. de Haas; J. Daverveld-van Gelder; T. Daverveld et al.
Uitgever: COB
Uitgave: 25 januari 2021 | Geüpload op: 25 januari 2021
Deze publicatie beschrijft het proces om een nieuw gebouwde, of grootschalig gerenoveerde, wegtunnel open te stellen voor verkeer. Stapsgewijs zijn de (al dan n...>>
Samenvatting
Deze publicatie beschrijft het proces om een nieuw gebouwde, of grootschalig gerenoveerde, wegtunnel open te stellen voor verkeer. Stapsgewijs zijn de acties op een rij gezet die de verschillende stakeholders moeten ondernemen. Hierbij wordt steeds aangegeven welke taken volgens de wet verplicht zijn en welke niet.
Het verloop van het proces is gevisualiseerd als een spoorkaart met drie mijlpalen: 1) planologische toestemming, 2) omgevingsvergunning, 3) openstellingsvergunning. Om deze mijlpalen te bereiken, moet de tunnelbeheerder plannen opstellen (respectievelijk het tunnelveiligheidsplan, het bouwplan en het veiligheidsbeheerplan) en daar telkens advies over inwinnen bij de veiligheidsbeambte en goedkeuring voor vragen aan het bevoegd gezag.
Hoewel de tunnelbeheerder dus centraal staat in het openstellingsproces, wordt deze ‘gevoed’ door andere stakeholders, zoals het projectteam van de opdrachtgever en dat van de opdrachtnemer. Ook richtlijngevende instanties en de veiligheidsregio spelen een rol. De samenhang van deze partijen is gevisualiseerd in een rollenschema.