Spreekbeurt over tunnels

Zoekt uw kind nog een leuk onderwerp voor een spreekbeurt? Een tip uit het netwerk: tunnels! Femke de Haan, de 10-jarige dochter van COB-werkgroeplid Harry de Haan, heeft onlangs een wervelende presentatie over dat onderwerp gegeven. 

Gepubliceerd op: woensdag 27 maart 2019

Met behulp van het online tunneloverzicht liet Femke zien hoeveel tunnels er in Nederland zijn, hoeveel er nog komen en aan hoeveel tunnels er nu gewerkt moet worden. Ze liet zien ook hoe mooi het in een tunnel kan zijn, bijvoorbeeld op Valentijnsdag (zie rechts).

Om uit te leggen hoe een tunnel gebouwd kan worden, deed Femke een fantastische proef. Met behulp van een grote plastic bak, een stuk houten tunnelelement, een sleepbootje en een plastic zak demonstreerde ze de afzinkmethode. Ze liet zien dat een tunnelelement blijft drijven zolang hij dicht is, hoe de sleepboot hem naar zijn plek sleept en hoe hij dan netjes zinkt als de zak eraf is. De slimme demonstratie kende een sensationeel einde, want toen Femke na de spreekbeurt de bak op de grond zette, brak hij en stroomde het lokaal en de gang vol water!

Femke bezig met de afzinkproef.

Het COB is trots op Femke en hoopt dat nog veel meer kinderen de magie van ondergronds bouwen gaan ontdekken. Voor meer mooie verhalen houden wij ons dan ook van harte aanbevolen!

Bekijk de hele spreekbeurt: