KPT heeft nieuwe coördinator en expert

Harry de Haan is aangetreden als coördinator van het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT). Hij heeft het stokje overgenomen van Ben van den Horn. Daarnaast is het team versterkt met Daan Seesing.

Het KPT is hét loket voor alle vragen over tunnelveiligheid voor personen en organisaties die beroepsmatig met tunnels en  tunnelveiligheid bezig zijn. De Haan: “Tunnelveiligheid is de rode draad door de tunnelprojecten waaraan ik werk. Ik heb er veel zin in om als  coördinator van het KPT de kennisdeling op dit vakgebied in Nederland verder te ontwikkelen.” Seesing: “Als projectmanager en adviseur heb ik brede ervaring met niet-rijkstunnels, metrotunnels en verkeerscentrales. Deze ervaring zet ik graag in om de kennis in ons werkveld te ontsluiten.”

Handboek Tunnelbouw geüpdatet

De nieuwe versie van het Handboek Tunnelbouw staat online! Diverse onderwerpen zijn zowel qua tekst als beeldmateriaal aangepast op basis van nieuwe ontwikkelingen en de laatste jaren gerealiseerde tunnels en tunnelontwerpen.

Bij de update is onder meer de informatie over vluchtdeuren, hulpposten en brandwerende bekleding bijgewerkt. Ook zijn verwijzingen naar richtlijnen opgenomen of geactualiseerd, evenals links naar groeiboeken en andere COB-rapporten. Er is daarnaast een  aanzet gemaakt voor een objecttypenlijst, maar deze is nog niet gepubliceerd. Het aspect raakvlakken TTI blijkt na beoordeling voldoende afgedekt. Afgesproken is een plan van aanpak op te stellen voor een deel over het ontwerpen van boortunnels, zodat dit in 2024 of later toegevoegd kan worden. 

Verkenning platform Geotechniek

In 2022 rees de vraag in hoeverre het COB nog de juiste plek is voor een platform Geotechniek. Er is een verkenner op pad gestuurd om dat te onderzoeken.

Het platform Geotechniek werd in 2020 opgezet in samenwerking met CROW, het Ministerie van BZK, Rijkswaterstaat en KIVI Geotechniek. Het doel was een plek te creëren waar geotechnisch specialisten samenkomen om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en eventueel onderzoeksprojecten te starten. Maar de invulling blijkt lastig: gaat het alleen om geotechniek voor ondergrondse bouwwerken of moet de scope breder zijn? Wat is precies de rol van een platform en is het COB dan de juiste plek? Deze vragen staan centraal in de verkenning waarmee Raoul Broekens (Nebest) is gestart. Hij wordt ondersteund door een kernteam met onder meer een aantal platformleden. De resultaten worden in november 2023 verwacht. 

Nieuwe participanten

Dit keer vier eenmanszaken om te presenteren als participant. Welkom!

• Met de start van het project Arbeidsveiligheid bij tunnels is Dennis Koene met zijn bedrijf DKO Advies participant geworden. Hij heeft zijn kennis van integrale veiligheid onder meer opgedaan bij de Blankenburgverbinding en de RijnlandRoute.
• Rudi Zoet is al jaren actief binnen het COB, maar sinds kort doet hij dat vanuit zijn bedrijf KLexpert. Rudi is op dit moment coördinator van het platform Kabels en leidingen en kernteamlid van de Kennisarena kabels en leidingen.
Seesing Projectmanagement & Advies is het bedrijf van Daan Seesing, nieuw teamlid van het KPT. Als projectmanager binnen het Programma aanpak wegtunnels Amsterdam heeft Daan veel kennis van complexe en multidisciplinaire infrastructuurprojecten.
• Achter VisserConsultancy zit Maarten Visser. Dankzij zijn kennis van informatiemanagement en systems engineering levert hij een waardevolle bijdrage aan het COB als projectleider in de ontwikkellijn Digitalisering van het tunnelprogramma. 
>> Meer informatie over participeren 

Tunneldag 25 januari 2024 

Ook in 2023 worden er weer véél deliverables in het tunnelprogramma verwacht. Om het netwerk daarover te informeren, organiseert het COB op donderdag 25 januari  2024 weer een Tunneldag. Tijdens dit mini-congres worden ook nieuwe projecten gepresenteerd. 

Workshop 4D-bouwenvelop gratis te volgen 

Het COB nodigt al haar participanten uit om de workshop 4D-bouwenvelop te volgen. In deze workshop maken deelnemers kennis met drie instrumenten waarmee stedelijke ruimte efficiënt kan worden ingericht.

Ruimtelijke planning is een ingewikkelde puzzel die almaar complexer wordt. Voor iedereen die inspiratie en praktische handvatten kan gebruiken voor die ruimtelijke puzzels, heeft het COB-netwerk de workshop 4D-bouwenvelop gemaakt. De deelnemers krijgen inzicht in de vele  mogelijkheden die de ondergrond toevoegt aan het integraal ontwerp van (binnenstedelijke) gebiedsontwikkeling. De workshop is zeker van toegevoegde waarde voor gemeenten, maar ook ingenieursbureaus en bouwbedrijven kunnen er hun voordeel mee doen; enerzijds om hun eigen kennis te verbreden, anderzijds om hun klanten of samenwerkingspartners ermee te ondersteunen. De workshop helpt bijvoorbeeld om het belang van de ondergrond goed onder de aandacht te brengen en het gesprek  aan te gaan over (de strategie achter) ondergronds ruimtegebruik. U kunt deelnemen op 21 november 2023 van 13.00 tot 17.00 bij het COB in Delft.