Park op het dak

In Delft is in september gestart met de aanleg met het eerste deel van het Van Leeuwenhoekpark. Het park komt te liggen op het dak van de treintunnel die sinds 2015 het spoorviaduct vervangt dat dwars door de stad liep.

Het parkontwerp is gebaseerd op de Delftse grachtenstructuur, met lange waterlijnen en korte dwarsdoorsteken. Een licht slingerend pad loopt centraal door de glooiende flanken van het park. Naar verwachting is het noordelijk deel van het park in 2025 klaar.
>> Lees meer 

Ondertekening aanleg warmteleiding

De provincie Zuid-Holland, het ministerie van Economische Zaken en Gasunie hebben met het ondertekenen van een convenant het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de ondergrondse warmteleiding van Rijswijk naar Leiden.

De leiding is een uitbreiding van WarmtelinQ, het warmtetransportnet dat de Rotterdamse haven gaat verbinden met Den Haag. De verwachting is dat in de loop van 2025 de aanleg van de leiding kan starten.
>> Lees meer 

Mini-Rottemerentunnel in Plaswijckpark

Kinderen kunnen sinds begin juni in het Rotterdamse Plaswijckpark door een mini-Rottemerentunnel racen, hoewel de echte tunnel pas in 2025 opengaat.

Bij Rotterdam wordt gewerkt aan een nieuwe verbindingsweg tussen de A13 en A16. Belangrijk onderdeel is de Rottemerentunnel van ruim twee kilometer lang. Een stuk kortere versie is alvast gerealiseerd in de verkeerstuin van het Plaswijckpark.
>> Lees meer

Tunneldata ontsluiten en delen

Voor optimale beschikbaarheid van tunnels is data nodig waarmee informatie kan worden verkregen over processen met betrekking tot onderhoud, beschikbaarheid en veiligheid. Het COB-netwerk heeft onderzocht welke databronnen hiervoor beschikbaar zijn en in hoeverre de manier van gegevensverzameling gestandaardiseerd kan  worden, zodat gegevens van verschillende tunnels met elkaar vergeleken kunnen worden.

Aantoonbaar veilig meten en beslissen

Een tunnel kan pas open voor (rail)verkeer als hij ‘aantoonbaar veilig’ is. Wat dat precies inhoudt, of beter gezegd, hoe een tunnelbeheerder tot die conclusie komt, is onderzocht in dit project. Er is in kaart gebracht welke informatie van belang is, enerzijds voor de actuele status van de tunnel en anderzijds voor de lange(re) termijn.

Dashboard voor de tunnelbeheerder

Een dashboard waarop assetdata wordt vertaald naar informatie kan tunnelbeheerders ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken. Het COB-netwerk heeft onderzocht
in hoeverre er behoefte is aan zo’n dashboard. Hiertoe zijn de informatiebehoeften in kaart gebracht en gerelateerd aan de inrichting van een dashboard.

Impact op beschikbaarheid

In een afstudeeronderzoek aan de HU is onderzocht in hoeverre de toename van vervoersmiddelen op elektriciteit of waterstof impact heeft op de beschikbaarheid van tunnels. Wegtunnels zijn ontworpen voor verkeer op fossiele brandstoffen. Toch zal de mobiliteitstransitie geen significante invloed hebben op oorzaken van  onbeschikbaarheid, zo blijkt uit de studie.

Alle rapporten en de scriptie zijn gratis te downloaden op de COB-kennisbank.

Informatiebijeenkomst voor docenten

Het COB maakt zich sterk voor meer jonge aanwas in het werkveld ondergronds bouwen. Om studenten attent te maken op de kansen die het werkveld biedt, organiseert het COB op donderdag 13 oktober 2022 een informatiebijeenkomst voor docenten.

Het doel van de bijeenkomst is om docenten een beeld te geven van het vakgebied ondergronds bouwen en de opgaven die er ook voor hún studenten klaarliggen. Zij kunnen de vraagstukken benutten voor lessen, stages en afstudeeropdrachten, zodat studenten te weten komen dat opgedane kennis en vaardigheden, ook van waarde zijn voor ondergronds bouwen.

13 oktober 2022 • Stadlab RAUM, Utrecht • www.cob.nl/docenten

Meer data voor basismodule cursus Tunnelveiligheid

De basismodule geeft cursisten inzicht in en overzicht van het vakgebied tunnelveiligheid. Voorkennis is niet nodig. Het COB organiseert de cursusdagen in samenwerking met PAOTM.

Onder het motto ‘doen is de beste manier van denken’ wordt op interactieve wijze ervaren wat een incident in een tunnel betekent, wie daarin welke rol oppakt, welke voorzieningen er zijn, welke wetten en regels gelden en hoe escalatie wordt voorkomen. Voor wie meer wil weten, zijn er verdiepingsmodules specifiek gericht op techniek, proces en wet- en regelgeving.

19 oktober en 8 december 2022 • Bij het COB in Delft • www.cob.nl/cursustunnelveiligheid

Roadshow Kenniscentrum bodemdaling en funderingen

Deskundigen op het gebied van bodemdaling trekken door het land om kennis te delen uit de toolbox Bodemdaling in steden.

Krijg snel zicht op taken en  verantwoordelijkheden, breng oplossingen in beeld met de MKBAsystematiek, maak gebruik van modellering, ontwikkel een structurele aanpak voor riolering in oude binnensteden … Bij al deze acties en meer kunnen de experts van het Kenniscentrum bodemdaling en funderingen helpen!

6, 20 en 27 oktober 2022 • Almere, Gouda en Leeuwarden • bit.ly/roadshowbodem