Kroonjuwelen
Zaal vervolgt: “Voor het legen van de prullenbakken werken we met tijdklokken, die per dag en locatie – op drukke plekken zijn de bakken sneller vol dan op stille – zijn ingesteld. Zo weten we dat op maandagen minder afval in de bakken wordt gegooid dan bijvoorbeeld op zaterdagen.”
Tot voor kort gingen de prullenbakken ongeveer anderhalve minuut dicht als ze werden geleegd en kon er tijdelijk geen afval in worden gegooid. In de praktijk leidde dat ertoe dat sommige mensen hun afval dan op straat gooiden. Directeur Ruben Verbaan van CentralNed: “Om dat te voorkomen, hebben we een nieuw binnenwerk voor de bakken ontwikkeld met een ballonbalg. Met deze balg kunnen we de bakken tijdens het legen onderin afsluiten, terwijl er bovenin nog ruimte blijft voor nieuw afval. Dat verkleint de kans op zwerfvuil.”
“We zijn ook trots op het systeem zoals het nu werkt. Het zijn de kroonjuwelen van de stadsreiniging.”
Wolzak en Rusch zijn erg tevreden over de nieuwe rolverdeling tussen de gemeente en CentralNed. Wolzak: “We werken intensief samen en vullen elkaar goed aan. Voortdurend gaan we na welke innovaties mogelijk zijn en hoe we onze milieudoelstellingen en logistieke processen kunnen verbeteren. We zijn ook trots op het systeem zoals het nu werkt. Het zijn de kroonjuwelen van de stadsreiniging.” Rusch vult aan: “Het mooie van het systeem is dat je 24 uur per dag je afval kunt aanbieden. Dat is niet alleen aantrekkelijk voor onze klanten, maar zorgt er ook voor dat er nauwelijks afval naast de inwerpzuilen wordt geplaatst. Daardoor hebben we veel minder last van zwerfvuil dan op locaties met standaard ondergrondse afvalstations. Dat past heel goed bij ons streven om een stad zonder afval te zijn. Als gemeente zijn we daarom bereid om de meerkosten op ons te nemen.”
Belangstelling
“De aanleg van een OAT vereist een hoge begininvestering”, zegt Verbaan. “Dat is de belangrijkste reden dat er tot nu toe maar twee systemen in Nederland zijn (in Almere en Arnhem, red.). Met de verdergaande verstedelijking en het aantrekken van de woningbouw zie ik echter een kentering. Een OAT is namelijk een manier om de woonomgeving leefbaar te houden en bewoners en bedrijven extra comfort te bieden. Inmiddels is er serieuze belangstelling vanuit een nieuwbouwproject in Amsterdam en toont ook het buitenland interesse. Zo komen er geregeld buitenlandse bezoekers naar Almere om het OAT te bekijken.”
Verbaan vervolgt: “Het Almeerse OAT functioneert nu uitstekend. Dat neemt niet weg dat we een nieuw systeem anders zouden opzetten. Zo zouden we nu kiezen voor twee zuilen per inzamelpunt, een voor papier en karton, uitgerust met een shredder, en een andere zuil voor alle andere afvalfracties. Daarbij zou je voor elke fractie een andere kleur zak moeten gebruiken. In het eindstation kun je dan de verschillende zakken selecteren met een optische laser. Dat maakt het systeem flexibeler en goedkoper. Verder zouden we nu kleinere buisdiameters toepassen.”