Paleis Het Loo open met ondergrondse uitbreiding

Vrijdag 21 april 2023 wordt Paleis Het Loo feestelijk heropend in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Met een grote verbouwing is er vijfduizend vierkante meter extra vloeroppervlakte onder het maaiveld bijgekomen.

Het ruim driehonderd jaar oude Paleis Het Loo is sinds 1984 in gebruik als museum. Begin 2018 is begonnen met een grootschalige renovatie. De vier gazons aan de voorzijde zijn veranderd in een ondiepe vijver met een glazen bodem: die vormt het plafond van de nieuwe ondergrondse ruimte. Bezoekers betreden de ruimte via twee paviljoens aan de zijkanten van het hof (het Bassecour).
>> Lees meer

Energieopslag in tunnels

Rijkswaterstaat heeft TNO opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de mogelijke varianten en functies van energieopslag in tunnels. In januari 2023 is het eindrapport van de eerste fase gepubliceerd.

In de eerste fase van het onderzoek is een aantal potentiële toepassingen voor energieopslag in tunnels gedefinieerd en is de technische en economische haalbaarheid van zowel deze toepassingen als opslagtechnologieën kwalitatief geanalyseerd. Uit de resultaten blijkt dat energieopslag op verschillende manieren kan bijdragen aan zowel de energievoorziening van een tunnel als het bredere Nederlandse energiesysteem. De bijdrage aan de energieneutraliteit van een tunnel is gekozen als variant om verder uit te werken in de tweede fase van het project..
>> Lees meer

Directe kosten graafschade omlaag

Uit de KLIC-cijfers over 2022 die het Kadaster in maart 2023 heeft gepubliceerd, blijkt dat de directe kosten van graafschades zijn gedaald met 7 procent. Het absolute aantal schades is gestegen, maar er is ook meer gegraven. Relatief ging het iets minder vaak mis.

Het Kabel-en-leidingoverleg (KLO) vindt de cijfers positief. “We zijn op de goede weg. Hopelijk kunnen we deze lijn dit jaar doortrekken”, aldus KLO-secretaris René Frinks. Kanttekening is wel dat er náást de directe herstelkosten een veelvoud is aan indirecte kosten, zoals verlies van productiviteit, vertragingen, overlast voor de omgeving en risico’s voor de gezondheid en het milieu. Hoe hoog deze kosten precies zijn, is niet bekend, maar een schatting is dat de indirecte kosten meer dan tien keer zo hoog zijn.
>> Lees meer

Veel updates voor Fabels en feiten

Ter gelegenheid van de Kennisarenadag kabels en leidingen op 14 februari 2023 verscheen een speciale editie van de Kabeltjeskrant, geheel in het teken van het groeiboek Fabels en feiten.

In de krant ging het onder meer over de vernieuwingen in het groeiboek: dankzij de toegevoegde filters kunnen uit de 82 fabels en 71 feiten over wet- en regelgeving precies díe stellingen geselecteerd worden die relevant zijn voor een bepaalde rol en/of fase in een praktijkproject. Er is ook een nieuwe quizfunctie. Bij elk bezoek is het mogelijk een Kwis (voluit: Kabels-koffie-kennis-quiz) te starten met tien willekeurige stellingen om zo uw kennis te testen.

Bij het groeiboek is ook een animatie gemaakt om te laten zien hoe de stellingen zich in de praktijk manifesteren. Wethouder Willem en ambtenaar Claudia ontdekken hoe problemen kunnen ontstaan als gevolg van verkeerde aannames over wet- en regelgeving.

(Illustratie: Cartoon Blanche)

Het vervolgproject Dwarsliggende feiten wordt ook uitgelicht in de krant. Het COB-netwerk wil graag met minister De Jonge van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening samen ervoor zorgen dat kabels en leidingen geen belemmering vormen voor maatschappelijke opgaven. Daartoe is eind 2022 een brief aan de minister geschreven. Als vervolg op deze brief is het COB nu in gesprek mensen van relevante ministeries.

GeoWeek

Tijdens de GeoWeek gaan in heel Nederland leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.

Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld grondboringen doen, leren ze digitale kaarten maken of ontdekken ze of onze dijken wel stevig genoeg zijn. Voor professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector is de GeoWeek een unieke kans om hun expertise en enthousiasme te delen met de jongere generatie.

8-12 mei 2023 • Heel Nederland • www.geoweek.nl

Nieuwe datum voor basismodule cursus Tunnelveiligheid

De basismodule geeft de deelnemers inzicht in en overzicht van het vakgebied tunnelveiligheid. Op 20 juni 2023 is er weer een cursusdag.

Het COB organiseert de cursusdagen in samenwerking met PAOTM. Onder het motto ‘doen is de beste manier van denken’ wordt op interactieve wijze ervaren wat een incident in een tunnel betekent, wie daarin welke rol oppakt, welke voorzieningen er zijn, welke wetten en regels gelden en hoe escalatie wordt voorkomen. Voor sommige cursisten zal dit fundament voldoende zijn. Voor wie meer wil weten, zijn er verdiepingsmodules specifiek gericht op techniek, proces en wet- en regelgeving.

20 juni 2023 • Bij het COB in Delft • www.cob.nl/cursustunnelveiligheid

Internationaal symposium bodemdaling

Van 17 tot 21 april 2023 vindt TISOLS plaats. Bijzonder: de wetenschappelijke experts en professionals komen samen in Nederland!

Voor de praktijkdag in Gouda wordt samengewerkt met het Kenniscentrum bodemdaling en funderingen om samen met betrokken partners de laatste stand van zaken te belichten vanuit Nederlands perspectief. Gouda is gastheer voor de Nederlandse en internationale top en bestuurders op het gebied van bodemdaling in landelijk en stedelijk gebied.

17-21 april 2023 • Gouda en Delft • www.tisols.org