Ondergrondse inrichting
Bodem- en grondonderzoek
Digitalisering
Wet- en regelgeving / beleid
Organisatie en financieel
Haalbaarheid proefsleuvendatabase, fase 2
https://www.cob.nl/document/haalbaarheid-proefsleuvendatabase-fase-2/
Auteur: Van Son et al.
Uitgever: COB
Uitgave: 22 augustus 2024 | GeĆ¼pload op: 22 augustus 2024
Dit rapport gaat in op de juridische en bestuurlijke haalbaarheid en randvoorwaarden van een database met informatie verkregen uit proefsleuven....>>
Samenvatting
In eerder COB-onderzoek is aangetoond dat het verzamelen, ontsluiten en delen van liggingsinformatie verkregen uit proefsleuven, kan bijdragen aan de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van projecten met kabels en leidingen. Dit vervolgonderzoek richt zich op de juridische en bestuurlijke haalbaarheid en randvoorwaarden. Hieruit volgt het voorstel om de proefsleuvendatabase te ontwikkelen volgens een ‘community-hub-aanpak’.
Door het graven van proefsleuven worden gegevens verkregen over de ondergrond en de daarin aanwezige objecten. Met deze informatie wordt na de uitvoering van een project weinig meer gedaan. Dat is een gemiste kans, zo bleek uit de eerste fase van het COB-project Haalbaarheid proefsleuvendatabase. Om te komen tot verdere ontwikkeling en realisatie, werd onder meer voorgesteld om onderzoek te doen naar de inbedding van een proefsleuvendatabase in bestaande juridische en institutionele kaders.
Voor dit vervolgonderzoek zijn onder meer gesprekken gevoerd met beleidsmakende instanties en is het huidige wettelijk kader geanalyseerd. Daarnaast zijn ontwikkelingen op het gebied van het verzamelen en ontsluiten van liggingsinformatie verkend. Een workshop met stakeholders heeft geholpen bevindingen en conclusies te toetsen en aan te scherpen.
De studie heeft tot drie aanbevelingen geleid voor een haalbare oplossing. Ten eerste is belangrijk het momentum van lokale initiatieven te benutten om bottom-up-oplossingen te ontwikkelen voor het verzamelen en ontsluiten van proefsleufinformatie. Via een centrale community kan toegewerkt worden naar gezamenlijke oplossingen en een nationale aanpak. Tot slot is van belang om ook onderzoek te doen naar een top-downuitrol, bijvoorbeeld via de Basisregistratie ondergrond of een landelijk register.