Ondergrondse inrichting
Ruimtelijke ordening en beleving / waarde
Organisatie en financieel
Pilot ondergronds logistiek systeem Utrecht
Auteur: DHV milieu en infrastructuur
Uitgever: Gemeente Utrecht
Uitgave: 29 maart 1999 | Geüpload op: 1 mei 2016
Dit document bevat een inventarisatie van de goederenstromen van en naar de binnenstad van Utrecht in het kader van de haalbaarheidsstudie ondergronds transport...>>
Samenvatting
In het kader van een duurzame ontwikkeling van de stad onderzoekt de gemeente Utrecht, mede in het kader van het Interdepartementaal Onderzoeksprogramma Ondergronds Transport, de mogelijkheden om goederentransport in relatie met de binnenstad via buisleidingen af te wikkelen.
Hoe het transport, dat via het buisleidingtransport zou worden afgewikkeld, dient te worden georganiseerd is nog niet geheel duidelijk, maar zeker is dat dit aanpassing van logistieke concepten tot gevolg heeft. Voor deze aanpassingen zijn in andere studies kansen gesignaleerd. Het aangepaste logistieke concept zou gebruik maken van door partijen (verladers, vervoerders) gezamenlijk te exploiteren goederenknooppunten (overslagpunten) aan de rand van de stad (het begin van de buisleiding) en knooppunten in de stad (het eind van de buis). Vanuit deze stedelijke knooppunten vindt einddistributie naar de ontvangers plaats.
Om een goed beeld te krijgen van die mogelijkheden heeft DHV in opdracht van de gemeente onderzocht welke goederenstromen er de binnenstad in- en uitgaan. Op basis van dat onderzoek is een globale berekening gemaakt van de goederenstromen die een buisleidingtransportsysteem voor zijn rekening zou kunnen nemen. In dit rapport zijn de resultaten van dit onderzoek weergegeven.