Ondergrondse inrichting
Bodem- en grondonderzoek
Ruimtelijke ordening en beleving / waarde
The subsurface as a collective geography
Auteur: Akhilesh Shisodia
Uitgever: TU Delft
Uitgave: 6 juli 2023 | Geüpload op: 9 augustus 2023
In dit afstudeeronderzoek zijn de mogelijkheden van de ondergrond verkend om tegemoet te komen aan de vraag naar bovengrondse openbare ruimte en mobiliteit in d...>>
Samenvatting
In dit afstudeeronderzoek zijn de mogelijkheden van de ondergrond verkend om tegemoet te komen aan de vraag naar bovengrondse openbare ruimte en mobiliteit in de stad Amsterdam. De toepassing van ondergrondse functies in dit delicate Nederlands landschap biedt een kans om de ecologische en sociaal-culturele geschiktheid van de ondergrond voor verschillende functies te toetsen. Er is een methodologie ontwikkeld voor contextspecifieke documentatie en ontwerpinterventies, geïntegreerd met bestaande ondergrondse bronnen, om een holistisch ondergronds netwerk te vormen. Het onderzoek beschouwt de huidige stedelijke transities als instrumenten voor het ontwikkelen van de ondergrond met collectieve, haalbare en transformerende ruimtes.
Ontwikkelingsstrategieën inclusief ondergrondse ruimtes zijn essentieel om het risico van exploitatie en de bouw van geïsoleerde, waardegerichte superkelders te voorkomen. Daarom worden de parameters gebruikt om een strategische ruimtelijke visie voor Amsterdam te formuleren, waarbij de ondergrond wordt ontwikkeld in samenhang met het openbare leven en de ecologie en wordt geïntegreerd met bestaande infrastructuurnetwerken. Een ‘research-by-design’-benadering is toegepast op Amsterdam Zuidas, waarbij parameters van ondergronds ontwerp op verschillende schalen zijn onderzocht om interventies voor Amsterdam te contextualiseren.