Toekomst digitalisering geotechniek
Auteur: Jacco Haasnoot, Kees-Jan van der Made, Léon Tiggelman
Uitgever: COB
Uitgave: 24 mei 2024 | Geüpload op: 24 mei 2024
Vanuit het COB-platform Geotechniek is onderzoek gedaan naar het registreren en inzetten van monitoringsdata voor het reduceren van geotechnische risico's. Dit ...>>
Samenvatting
Vanuit het COB-platform Geotechniek is onderzoek gedaan naar het registreren en inzetten van monitoringsdata voor het reduceren van geotechnische risico’s. Dit rapport geeft een beknopte samenvatting en een een visie op de toekomst. Een breed gedragen en samen op te pakken roadmap voor digitalisering vanuit kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid is noodzakelijk om digitaliseringsontwikkelingen succesvol te laten zijn.
De ondergrond speelt een belangrijke rol bij grote maatschappelijke thema’s zoals klimaatadaptatie, waterveiligheid, woningbouwopgave etc. Een van de belangrijkste aspecten voor de toekomst is dan ook het reduceren van onzekerheden met betrekking tot de ondergrond. Gebruik maken van digitalisering kan daarbij helpen, dat blijkt uit het rapport ‘Nut en noodzaak digitalisering geotechniek’. Er werd ook al een eenvoudige roadmap geschetst om een beeld te geven van de stip op de horizon en de stappen daarnaartoe.
In navolgende rapportages is voor twee veelvoorkomende geotechnische databronnen – zettingen en trillingen – aangetoond (proof-of-concept) dat deze ingezet kunnen worden met de huidige kennis, tools en middelen. Op basis hiervan is de ingezette roadmap bijgesteld en verder verfijnd. Zo wordt het opschalen van de proof-of-concepts naar ‘minimal viable products’ genoemd als vervolgstap. Daarnaast worden platforms en initiatieven genoemd die ingezet kunnen worden voor het opslaan en uitwisselen van geotechnische (meet)data.