Ondergrondse inrichting
Ruimtelijke ordening en beleving / waarde
Tweede Beneluxtunnel – de bouw
Auteur: Bijlsma et al.
Uitgever: Hollandse Combinatie Benelux
Uitgave: 1999 | Geüpload op: 1 mei 2016
De A4 is een belangrijke autowegverbinding. Internationaal vormt de weg een belangrijk onderdeel van de route Schiphol- Rotterdam-Antwerpen, regionaal is het de...>>
Samenvatting
De A4 is een belangrijke autowegverbinding. Internationaal vormt de weg een belangrijk onderdeel van de route Schiphol- Rotterdam-Antwerpen, regionaal is het de hoofdader tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam die de Rotterdamse regio ontsluit. De Beneluxtunnel, geopend in 1967, is een belangrijk onderdeel van deze A4. De Beneluxtunnel diende, net als de Van Brienenoordbrug, om de Maastunnel te ontlasten en is uitsluitend bedoeld voor gemotoriseerd verkeer. Bij de capaciteitsberekeningen voor de Beneluxtunnel ging men uit van maximaal 10.000 voertuigen per dag.
Het verkeersaanbod is in de loop der jaren echter aanzienlijk toegenomen, en inmiddels maken ongeveer 10 keer zoveel auto’s en vrachtauto’s gebruik van deze weg. Gezien de ontwikkelingen in de regio zullen de verkeersstromen alleen maar toenemen. De stad Rotterdam breidt uit met extra woongebieden en de economische activiteit in het haven gebied groeit nog steeds. Er komt dus meer woon-werkverkeer én extra vrachtverkeer. Al dit verkeer moet over de A4 door de Beneluxtunnel. Er is in de directe omgeving immers geen andere mogelijkheid om de Nieuwe Maas te kruisen.
Een andere ontwikkeling is het huidige verkeers- en vervoers- beleid van de overheid. Dit beleid heeft niet-milieubelastend verkeer als speerpunt. In het kader hiervan moeten het wegennet, het fietsnetwerk en de openbaar vervoersverbindingen rond Rotterdam worden aangepakt. Maar in de bestaande tunnel is geen rekening gehouden met fietsers, voetgangers of metro. Fietsers die aan de overkant moeten zijn, kunnen de Nieuwe Maas alleen oversteken met de veerpont tussen Vlaardingen en Pernis.