Hubertustunnel wint prestigieuze Schreudersprijs 2009

Op 31 maart is tijdens het jubileumcongres van het COB voor de zesde maal de Schreudersprijs 2009 uitgereikt door stedenbouwkundig architect Winy Maas, van MVRDV.

Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders en bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een oorkonde. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. ir. Johan W. Bosch heeft unaniem gekozen als winnaar de Gemeente Den Haag voor het project ‘Hubertustunnel’ aan te wijzen. De juryvoorzitter stelde: ”Het boren van tunnels in stedelijk gebied is met de succesvolle aanleg van de Hubertustunnel op een hoger plan gebracht. Opdrachtgever, de afdeling Stadsbeheer van de Gemeente Den Haag, heeft onderkend dat de opgave meer dan alleen een kwestie is van techniek. De communicatie met de omgeving en de toepassing van grote en kleine innovaties zijn een mooi voorbeeld van een geslaagde aanpak die zeker als een stimulans voor het ondergronds bouwen in Nederland zijn.”

Eervolle vermelding voor Busan_Geoje Fixed Link

De vaste oeververbinding Busan-Geoje Fixed Link door Strukton Civiel heeft een eervolle vermelding gekregen. De juryvoorzitter stelde: “Strukton Civiel heeft de afzinktechniek ten behoeve van dit project een grote stap verder gebracht en daarmee is dit innovatieve project een prachtig voorbeeld van export van Nederlandse kennis en een stimulans voor het ondergronds bouwen.”

Schreudersprijs

De tweejaarlijkse Schreudersprijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders. De prijs is vernoemd naar de heer A.M. Schreuders die daarmee bouwend Nederland wil prikkelen tot vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld. De Schreudersprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 25.000 euro.

Nominaties

Voor de Schreudersprijs 2009 waren vijf inzendingen genomineerd.

  • Woonhuis/Museum te Wassenaar – HDK Architecten
  • De Hubertustunnel – Gemeente Den Haag Stadsbeheer
  • Onder water bouwen aquaduct A4 Leiden – BAM Civiel
  • Busan-Geoje Fixed Link, een vaste oeververbinding – Strukton
  • BASTIONDER ’s-Hertogenbosch – Van Roosmalen van Gessel architecten

Jurering

De jury – bestaande uit prof. ir. J.W. (Johan) Bosch (voorzitter), ir. M.C. (Marjolijn) Versteegden, ir. F.F.M. (Ferry) de Graaf, F. (Francesco) Veenstra M Arch en prof.ir. C.M. (Maurits) de Hoog – beoordeelde alle inzendingen op aspecten als stimuleren ondergronds bouwen, inventiviteit en initiatief. Daarbij keek de jury niet alleen naar vormgeving en techniek, maar ook naar de aanpak.

Eerdere winnaars

De Schreudersprijs werd eerder gewonnen door:

  • 1999: Projectteam Sijtwende – voor een in Leidschendam-Voorburg (deels verdiept) aangelegde binnenstedelijke wegverbinding, in combinatie met bovengrondse bouw van woningen en kantoorpanden.
  • 2001: Francine Houben – monumentale kantoorvilla aan de Utrechtse Maliebaan
  • 2003: ABT en Henket & Partners – ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten
  • 2005: Gemeente Arnhem alsmede, UN Studio en Arup bv – Arnhem Centraal
  • 2007: Architecten van Mourik – Distilleerderij Nolet