Maastunnel in 2015 mogelijk jaar dicht

De Maastunnel moet voor grootschalig onderhoud mogelijk een jaar dicht voor gemotoriseerd verkeer. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten aan de gemeenteraad van Rotterdam. De gemeenteraad heeft hier grote zorgen over: hoe voorkomen we een chaos? Wat gaat het kosten? En is complete afsluiting echt nodig?

BRON: Rijnmond.nl

Na de herstelwerkzaamheden aan de ventilatiekanalen in één van de buizen is betonrot gevonden in het wegdek en de tussenwanden. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de ondervloer van de tunnel op dit moment nog veilig is, maar de veiligheid neemt met de tijd wel af. Het college adviseert de raad om deze aantasting voor 2015 aan te pakken om de zeventig jaar oude oeververbinding te behouden voor in ieder geval de komende vijftig jaar.

Door de Maastunnel. (Foto: Flickr)

Het stadsbestuur houdt er rekening mee dat beide tunnelbuizen in 2015 het gehele jaar afgesloten moeten worden. Afgelopen woensdag werd de renovatie voor het eerst in de gemeenteraad besproken. Hier kwamen veel vragen en zorgen naar voren: hoe voorkomen we een chaos? Wat gaat het kosten? En is complete afsluiting echt nodig? Sommige raadsleden spraken van een ‘absolute ramp’ voor het verkeer als de tunnel een jaar lang dicht gaat.

Aangetast beton en roestende buizen

De Maastunnel is toe aan een grondige renovatie. Het probleem bevindt zich onder het wegdek: de zes oude ventilatiebuizen die daar liggen zijn een heel eind doorgeroest en het beton is ernstig aangetast door vocht en onder meer strooizout. Als daar niets aan gebeurt, kan de tunnel in het uiterste geval scheuren.

Een aantal raadsleden opperde woensdag om één tunnelbuis open te houden, maar dat kan volgens Gemeentewerken niet omdat er dan bij een calamiteit geen vluchtroute is.

Het definitieve besluit om de tunnel voor een jaar helemaal af te sluiten voor gemotoriseerd verkeerd is nog niet genomen. De komende maanden worden de noodzakelijke werkzaamheden nog verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in de loop van 2012 een besluit neemt over de werkzaamheden aan de Maastunnel.