‘De erkenning van het publiek is het allerbelangrijkste’

“De eervolle vermelding van de jury van de Schreudersprijs betekent voor ons erkenning voor een project dat vloeiend verliep”, zegt Diederik van Zanten, projectmanager van de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam. “Het is belangrijk dat er ook aandacht is voor projecten in de ondergrond die wel goed verlopen. Die komen normaal gesproken niet zo snel in het nieuws.”

Volgens de jury ‘illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken’. Er is veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten”, aldus de jury. Die erkenning wordt breed gedeeld binnen de sector, zo bleek uit de reacties tijdens en na het COB-congres. “Het was mooi om te zien dat we ook vanuit Amsterdam openlijk complimenten kregen”, lacht Diederik.

Noord en zuid tevreden

“Daarnaast is ook onze stad tevreden”, stelt Diederik, verwijzend naar de succesvolle open dag ter gelegenheid van de heropening van de Maastunnel op 5 oktober 2019. “We zijn blij met de eervolle vermelding van de jury, maar de publiekswaardering is voor ons eigenlijk nog belangrijker. De Maastunnel verbindt niet alleen noord en zuid, maar ook de mensen op beide oevers én bouwers en de opdrachtgevers. Daarin zit ook de kern van het goede verloop van dit project. Opdrachtgever en opdrachtnemer waren goed verbonden, omdat er van beide kanten is gekozen om mensen met verstand van zaken op het project te zetten. En bovenal omdat de mensen op het project iets voor elkaar over hadden en niet bang waren om zorgen en angsten te delen. Dat bij elkaar heeft geleid tot een samenwerking die een succesvol project mogelijk maakt.”

Kennis delen

“Ons enthousiasme en onze inzichten over samenwerken willen we graag delen. We hopen vanuit de Maastunnelrenovatie een stap te maken naar kennisdeling over projecten heen. Dat willen we samen met het COB oppakken, omdat je voor werkelijk leren een veilige omgeving nodig hebt.” Omdat de Maastunnelrenovatie nog niet helemaal is afgerond, treft het COB een projectteam dat nog grotendeels intact is en kan kennisdeling uit de eerste hand plaatsvinden. Het komend jaar wordt de renovatie van het tunneldeel voor langzaam verkeer gerealiseerd. “Een iets minder pregnant deel van het project, maar voor de stad net zo belangrijk”, besluit Diederik.

De vernieuwde Maastunnel. (Foto: Carel van Hees)