In focus: Meelfabriek Leiden

Foto: Carel Kramer Fotografie

De voormalige Meelfabriek in Leiden wordt herontwikkeld tot een woon- en werkgebied. Onder de toekomstige daktuin komt een drielaagse ondergrondse parkeergarage.

In 1988 moest De Meelfabriek in Leiden de deuren sluiten. Het complex met meerdere kolossale gebouwen stamt uit de periode 1896 tot en met 1960. Sinds 2016 wordt er gewerkt aan een herbestemming. De oude, industriële gebouwen worden gerenoveerd en er worden nieuwe gebouwen toegevoegd. Het wordt een plek om te wonen, werken en recreëren. Een groot deel van het complex is een rijksmonument, waarvan het bestaande uiterlijk en karakter zo veel mogelijk wordt gehandhaafd. Het wordt een plek om te wonen, werken en recreëren.

Onderdeel van de herontwikkeling is de bouw van een drielaagse, ondergrondse parkeergarage van 80 x 40 meter onder een toekomstige daktuin, zodat het terrein autovrij blijft. De parkeergarage is in opdracht van Van der Wiel Bouw gebouwd door Van Hattum en Blankevoort. Van Hattum en Blankevoort heeft een team van experts om zich heen georganiseerd voor de bouwkuip: Martens en Van Oord (ontgravingsdeskundige), Sterk (damwandspecialist), VSF (funderingsexpert) en DCN (ervaren duikbedrijf). De bouw is in de zomer van 2018 van start gegaan.

Er werd tot twaalf meter diep gegraven; bijna net zo diep als de funderingspalen van de monumenten die op het terrein staan. Binnen deze bouwkuip zijn trillingsarm bijna 500 boorgaten van 33 meter diep gerealiseerd om prefab betonnen palen van 21 meter lang te plaatsen. De palen werden op twaalf meter onder het maaiveld afgewerkt.

Eind 2020 was de parkeergarage zo goed als klaar. Om dat te vieren, werd er een muzikale ode opgenomen. Midden in de parkeergarage zijn boormachine, zaag, emmers, verfblikken en andere bouwattributen ingezet om een bijzondere drumsolo te creëren.