'Ik ben nooit eerder een voorbeeld geweest’
Van dakloos en kansarm naar een vaste baan bij Vattenfall. Met intensieve begeleiding heeft Ayoub Boumansour (21) zich in anderhalf jaar tijd opgewerkt tot een zeer gemotiveerde monteur warmtenet. “De afstand tot de arbeidsmarkt is voor mensen als Ayoub gierend groot”, zegt Stijn van Leeuwen, die met Ondernemershuis-op-Zuid mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onder andere de wereld van kabels en leidingen in trekt. “Er zit heel veel potentie die vaak niet wordt gezien.”
In de kennisanalyse voor een overall-strategie voor kabels en leidingen Common ground voor de ondergrondse infra staat onder andere: “Er is niet genoeg capaciteit op de arbeidsmarkt om de werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur uit te voeren die nodig zijn om de energietransitie adequaat en op tijd te realiseren.” Arni Windhorst, teamleider bij Vattenfall Warmte, kan erover meepraten: “Wij kunnen bijna geen monteurs krijgen. Je moet echt andere mogelijkheden zien, wil je daar een antwoord op vinden.” Het benutten van het potentieel van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt is zo’n mogelijkheid.
Ayoub is trots op wat hij heeft bereikt. Hij wordt naar voren geschoven als voorbeeld voor anderen. “Geweldig,” zegt hij daarover, “ik ben nooit eerder een voorbeeld geweest, hooguit van hoe het niet moet. Ik kan nu laten zien dat het ook anders kan. Maar ik moet wel zeggen dat ik echt geluk heb gehad.” Daarbij doelt hij op de begeleiding die hij kreeg, niet alleen naar werk, maar door Ondernemershuis-op-Zuid ook op het gebied van huisvesting, schuldsanering en het behalen van zijn rijbewijs.
Stijn van Leeuwen: “Ons uitgangspunt is dat iedereen potentie heeft. Mensen moeten zelf willen, maar dan moet je ze vervolgens ook wel de kans geven. Mensen als Ayoub kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Vergeet niet dat als je in een Hollands huis wordt opgevoed, je automatisch allerlei zaken meekrijgt waarmee je je in de maatschappij kunt redden. Als je, bijvoorbeeld door taal- of cultuurverschillen, minder hebt meegekregen, heb je een achterstand.” Als voorbeeld noemt Stijn afgestudeerde ingenieurs die nu deel uitmaken van Ingenieurs-op-Zuid. “Een zat achter de kassa bij Albert Heijn, een ander in de visverwerking, omdat zij in hun eigen vak niet aan de bak kwamen. Als je dat vijf jaar volhoudt, heb je zo’n gat in je cv, dat het nooit meer lukt.”
Donkere tijden
Als servicemonteur lost Ayoub storingen op bij particulieren die zijn aangesloten op de warmtenetten van Vattenfall in Rotterdam en Leiden. “De afgelopen tien maanden heb ik samen met een collega/leermeester gewerkt. Ik heb mijn aanwijzing voor veilig werken met warmte behaald en geleerd hoe het werkt bij Vattenfall; houding en gedrag, ervoor zorgen dat je je verantwoordelijkheden kent en wat verder nodig is om alleen op pad te mogen. Dat doe ik nu twee maanden en ik vind het geweldig. Ik ben nu zelfstandig verantwoordelijk en dat voelt heel goed. Het geeft nog meer motivatie om het goed te doen. Inmiddels heb ik ook mijn VCA-certificaat behaald. Ik heb donkere tijden meegemaakt. Soms zie ik op straat mensen die het minder goed getroffen hebben en dan zweer ik bij mezelf dat ik dat nooit meer wil meemaken.”
‘Ik ben nu zelfstandig verantwoordelijk en dat voelt heel goed. Het geeft nog meer motivatie om het goed te doen.’
Start-ups
Ondernemershuis-op-Zuid is de bakermat van bedrijven als Ingenieurs-op-Zuid. Daarnaast heeft Ondernemershuis-op-Zuid inmiddels zeven andere start-ups voortgebracht. Deze bedrijven zijn gevestigd in een verzamelpand aan de Brielselaan in Rotterdam. Omdat daar niet altijd voor iedereen plaats is, is Zuidloont ontstaan, het detacheringsbureau dat Ayoub en Vattenfall bij elkaar bracht. “Wij zorgen voor betaald werk voor mensen die een betaalde baan goed kunnen gebruiken”, legt Stijn uit. Hij richtte Ingenieurs-op-Zuid op omdat hij zag dat Rotterdam Engineering – het bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van ondergrondse transportleidingsystemen dat hij eerder oprichtte – geen afspiegeling van het multiculturele Rotterdam was. “Ik heb eerst geprobeerd mensen van andere achtergronden bij het bedrijf te betrekken. Maar ik was gewend met kaaskoppen te werken en de nieuwkomers brachten hun eigen culturele bagage in. Dat clashte makkelijk vanuit onvermogen van beide zijden. We bedachten dat het wel zou lukken als we een aparte setting zouden realiseren. Samen met Mustapha Hammouchi en coach Sjon Meilgaard zijn we tot de aanpak van Ondernemershuis-op-Zuid gekomen, dat inmiddels tachtig mensen aan betaald werk heeft geholpen. Stijn verwacht dat het geheel over vijf jaar vijf keer zo groot zal zijn. “Ik zie de potentie van deze aanpak en de mensen. Als je investeert in persoonlijke ontwikkeling, gaan mensen doen waar ze goed in zijn. Ik geloof dat mensen de kans grijpen als ze die aangeboden krijgen. Wat je dan ontketent, zie je in de ontwikkeling van Ayoub.”
Totaalaanpak
Het verhaal van Ayoub laat zien dat er meer nodig is dan het aanbieden van een baan. Stijn: “Als je in de shit zit, gaan de luikjes dicht. Dan kun je niets meer. De stress verlamt. Dus moet je de omgekeerde weg bewandelen. Je moet iemand eerst een plekje bieden om te ontdooien en zich van daaruit te ontwikkelen. Ayoub had een tijdelijke slaapplek bij een timmerman die we van een ander project kenden. Sjon en ik zijn gaan kennismaken en zagen dat Ayoub een goed gassie was die we konden helpen de afstand tot een reguliere baan te overbruggen. Sjon is hem gaan coachen. Voor hem en twee andere daklozen hebben we een appartement aangeschaft, hielpen met schuldsanering, zorgden voor wat leefgeld zodat hij kon leren omgaan met geld, betaalden zijn rijlessen en benaderden Vattenfall met de vraag of er plek was voor een monteur in opleiding.”
Arni Windhorst: “Mustapha en ik kenden elkaar al en hadden vaker gesproken over het belang van een multicultureel team, zeker in een stad als Rotterdam. Ongeacht achtergrond gaat het erom of mensen potentie hebben. Dat bleek bij Ayoub het geval. Na een meeloopweek waarin we elkaar leerden kennen, volgde een stage van drie maanden. Ayoub gaf aan echt verder te willen. Via het Step2Work-programma van Vattenfall is Ayoub sinds maart 2020 aan de slag. Hij heeft een basistraining gevolgd en het certificaat Veilig Warmte behaald. Op de dag dat hij zijn rijbewijs haalde, hebben we hem een monteursbus gegeven en op pad gestuurd.” Ayoub wordt ingehuurd via Zuidloont. “Want het is geen liefdadigheid”, benadrukt Stijn van Leeuwen. “Ayoub is door Zuidloont gedetacheerd bij Vattenfall. Zo verdienen wij de gemaakte kosten weer terug.”
Diversiteit op de werkvloer
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de nieuwe website www.diversiteitopdewerkvloer.nl gelanceerd. Daarmee willen zij werkgevers wijzen op het belang van divers en inclusief personeelsbeleid en laten zien hoe ze dat in hun eigen bedrijf kunnen vormgeven. Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat bepaalde groepen in Nederland minder makkelijk een baan of stageplaats vinden en dat de werkloosheid onder bijvoorbeeld ouderen en mensen met een niet-westerse achtergrond hoger is. Met de nieuwe website willen de ondernemingsorganisaties bijdragen aan bewustwording bij ondernemers en hen voorzien van relevante informatie die hen op dit terrein verder helpt.