De Verdieping - mei 2019

Over ondergronds bouwen is zoveel moois te vertellen, maar het COB wil u en het milieu niet belasten met stapels papier. De Verdieping is het antwoord. In de papieren Onderbouwing vindt u de essentie en hier, online in de Verdieping, kunt u uitgebreid verder lezen, klikken en kijken.

>> Download de Onderbouwing van mei 2019 als pdf (4.6 MB)
>> Naar het archief voor meer Onderbouwingen en Verdiepingen

Praktijk

Stapelen in de Antwerpse ondergrond

Verschillende vervoersmodaliteiten in drie ondergrondse lagen, midden in een druk stadscentrum dat ook nog eens in een archeologisch belangrijk gebied ligt. Met al die gestapelde elementen is het project Noorderlijn in het centrum van Antwerpen uitermate complex. Medio 2020 moet het project klaar zijn.

Constructieve optimalisaties om beste projectresultaat te bereiken

Onder het water van de Boerenwetering in de Amsterdamse wijk de Pijp ligt de Albert Cuypgarage. Bij de realisatie van deze parkeergarage stond ‘best for project’ centraal. De tweelaags garage heeft een met staalvezels versterkte onderwaterbetonvloer en een gebruiksvriendelijke indeling.

Nederlandse hulp bij aanpak Vlaamse tunnels

De veiligheid en onderhoudstoestand van de Vlaamse wegtunnels moeten snel op orde worden gebracht. Om deze klus te klaren, werkt Tunnelorganisatie Vlaanderen samen met Arcadis. Een gesprek over verschillen tussen Nederland en Vlaanderen, pragmatisme en ‘vervlaamsen’.

Netwerk&COB

‘Common ground’ kan aan tweede fase beginnen

Het cahier Common ground voor ondergrondse infra werd tijdens het Flexival op 12 april 2019 als een mijlpaal gevierd. De analyse is een essentiële stap op weg naar een overallstrategie voor kabels en leidingen. Belangrijker is dat ook het vervolgtraject al in de steigers staat.

Praktijk

Van omkijken naar vooruitkijken

Celeste Martens werd op 14 maart jl. verkozen tot Maintenance manager van het Jaar 2019. In de reacties wordt vooral haar toekomstgerichte blik geroemd. “Materialen en systemen worden steeds intelligenter. Daarbij wordt de zachte kant van de menselijke factor steeds belangrijker”, zegt Celeste zelf.

Licht en ruimte

Het station van Eindhoven is tussen 2013 en 2018 geheel gerestaureerd en uitgebreid. Er is een nieuwe reizigerspassage gebouwd die is verbonden met de bestaande, gerestaureerde tunnel. Door de maatregelen kan het station – dat de status heeft van rijksmonument – de groeiende reizigersstroom goed verwerken.

Allemaal in het shirt van de alliantie

De gemeente Amsterdam kiest voor de renovatie van haar wegtunnels en de verkeerscentrale voor een integrale aanpak binnen het programma ‘Aanpak wegtunnels Amsterdam’. “Ons doel is te komen tot een integrale aanpak, uniformiteit en toekomstbestendigheid”, aldus Ronald Siebrand, directeur van het programma.

Special

Lessen uit de weerbarstige praktijk

De provincie Zuid-Holland en zeven netbeheerders ondertekenden een nieuw uitvoeringsprotocol om verlegging van kabels en leidingen soepeler te laten verlopen.

Aanbestedingspraktijk biedt wel degelijk ruimte voor innovatie

Een betoog en oplossingen voor innovatiegericht inkopen. “De opdrachtgever moet inzicht hebben in marktuitdagingen en een dialoog willen aangaan met het bedrijfsleven.”

‘Je krijgt het niet uitgelegd’

Gasleidingen van grijs gietijzer of asbestcement moeten versneld worden vervangen, maar wat als de leidingen vervolgens overbodig worden? Tilburg als praktijkvoorbeeld.