Werkwijzer monitoring boortunnels
Voor een goede civieltechnische scope van een boortunnelrenovatie, is een beter inzicht nodig in de staat, duurzaamheid en het vervormingsgedrag van de tunnel. Gestructureerde monitoring is hiervoor noodzakelijk. Het COB-netwerk heeft hiervoor een werkwijzer ontwikkeld en werkt nu aan het vergroten van de toepasbaarheid hiervan.
Toelichting
Na de eerste COB-publicatie Werkwijzer monitoring zinktunnels (versie 1, 2022), heeft de werkgroep in 2023 versie 1.0 van de Werkwijzer monitoring boortunnels opgeleverd. In deze werkwijzer staat de achtergrond beschreven van waaruit schades bij boortunnels kunnen ontstaan en welke inspecties van de civiele onderdelen van boortunnels tijdens de beheer- en onderhoudsfase nodig zijn. In de werkwijzer staat ook een stappenplan voor de opzet van een monitoringsplan voor boortunnels beschreven.
De werkgroep vindt het van grote meerwaarde om de toepasbaarheid verder te vergroten. In het vervolgproject, Werkwijzer monitoring boortunnels 2.0, zal de werkwijzer worden getoetst aan de praktijk en het stappenplan voor het monitoringsplan toegepast voor de Corbulotunnel. Ook worden aan de werkwijzer de laatste monitoringservaringen van de Westerscheldetunnel toegevoegd. In Werkwijzer monitoring boortunnels 2.0 zullen dus een uitgewerkt voorbeeld van een monitoringsplan en de actuele monitoringservaringen van de Westerscheldetunnel zijn opgenomen.
Werkwijzer monitoring boortunnels versie 2.0
Om te komen tot versie 2.0 van de Werkwijzer monitoring boortunnels is versie 1.0 toegepast en getoetst in de Corbulotunnel in 2024. In Q2 2025 wordt de praktijkcasus Corbulotunnel als los document opgeleverd. Daarnaast wordt deze toegevoegd aan de 2.0-versie van de Werkwijzer, waarin ook de praktijkcasus van de Westerscheldetunnel wordt opgenomen. Op 1 juli 2025 zal deze gereed zijn en met het netwerk worden gedeeld.
Werkwijzer monitoring boortunnels versie 1.0
Voor een goede civieltechnische scope van een boortunnelrenovatie, is een beter inzicht nodig in de staat, duurzaamheid en het vervormingsgedrag van de tunnel. Gestructureerde monitoring is hiervoor noodzakelijk. Het COB-netwerk heeft hiervoor een werkwijzer ontwikkeld. De werkwijzer is gericht op het inrichten van een monitoringsysteem in een tunnel, in samenhang met het daaropvolgende proces van data-analyse, data-interpretatie, het uitvoeren van een conditiebepaling van de tunnel en het voorspellen van toekomstig gedrag.
>> Naar de werkwijzer op de kennisbank
Verkenning monitoring boortunnels
Na de eerste COB-publicatie Werkwijzer monitoring zinktunnels (versie 1, 2022) is naar aanleiding van een verdere verkenning besloten dat een dergelijke werkwijzer ook wenselijk is voor boortunnels. Geboorde tunnels in Nederland zijn minder oud dan afgezonken tunnels, maar een aantal is wel aan onderhoud toe. Bovendien is er sprake van betonschade en lekkage.
>> Naar de verkenning op de kennisbank
Deliverables 2025
Nr. |
Omschrijving |
Verwachte opleverdatum |
---|---|---|
1 | Versie 2.0 inclusief twee praktijkcases (Corbulo- en Westerscheldetunnel) |
Q4 2025 |
Huidige deelnemers

Arthe Civil & Structure B.V. -


COB -

Karin de Haas, rol: Programmaleider
Frank Blok, rol: Coordinator

Fugro NL Land B.V. -

Richard Bun, rol: Reviewer

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer -


Iv-Infra B.V. -

Jonker Infra Consult -


ProRail B.V. -


Provincie Zuid-Holland -

Arjan van der Put, rol: Projectleider

Stabi Alert B.V. -


Westerscheldetunnel N.V. -

White Cube -


Witteveen+Bos -

Deelnemers versie 1 (opgeleverd)

Arthe Civil & Structure B.V. -


COB -

Brenda Berkhout, rol: Coordinator
De Haas Inframanagement BV -


Fugro NL Land B.V. -


Gemeente Den Haag Ingenieursbureau (IbDH) -


Iv-Infra B.V. -

Jonker Infra Consult -


ProRail B.V. -


Provincie Zuid-Holland -


Stabi Alert B.V. -


TU Delft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen -


Westerscheldetunnel N.V. -
