Werkwijzer monitoring zinktunnels
Veel zinktunnels kampen met gelijksoortige problemen rond voegen en deformatie. Omdat de achterliggende oorzaken van deze problemen vaak lastig te definiëren zijn, ontwikkelt het COB de Werkwijzer monitoring zinktunnels; een deliverable die tunnelbeheerders ondersteunt bij het vaststellen van effectieve monitoring.
Om de mogelijke oorzaken van bijvoorbeeld deformaties inzichtelijk te maken, is eenduidige monitoring van de problematiek essentieel. Monitoringsresultaten van een afzonderlijke tunnel zijn waardevol, maar de resultaten van meerdere tunnels met elkaar vergeleken leveren meer inzicht op.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om voorspelbaar onderhoud uit te voeren of de daadwerkelijke scope van een tunnelrenovatie betrouwbaar vast te stellen. Er zijn kennishiaten op civieltechnisch gebied, die alleen verkleind kunnen worden door met elkaar een proces van snelle kennisontwikkeling te organiseren.
Nu veel Nederlandse tunnels gerenoveerd moeten worden, is het moment aangebroken om gezamenlijk te komen tot een eenduidige manier van monitoren. Met de Werkwijzer monitoring zinktunnels springt het COB-netwerk hierop in. Door collectief gebruik te maken van deze werkwijzer worden problemen inzichtelijk, wat uiteindelijk leidt tot de mogelijkheid om onderhoud van tunnels te voorspellen.
De werkwijzer is onderdeel van de Structural health analyse (SHA). Dit is een traject van kennisworkshops en (praktijk)onderzoeken, die de tunnelbeheerder inzicht geven in de civieltechnische staat van zijn tunnel: welke onderdelen voldoen nog aan de restlevensduur en welke onderdelen moeten gerenoveerd worden?
Oplevering reviewversie
Op woensdag 1 juni 2022 is de eerste versie van de werkwijzer ter review gegaan. Ter inspiratie was er een bijeenkomst georganiseerd met drie presentaties over de manier waarop op dit moment monitoring plaatsvindt bij zinktunnels, zodat de werkwijzer goed gaat aansluiten op de praktijk. Na elke presentatie konden de deelnemers met elkaar in gesprek over de gedeelde ervaringen.
Stephan de Gelder (Sweco) liet zien hoe de deformatiemetingen van de Kiltunnel zijn ingebracht in een 3D-model om zo de beweging van de tunnel in de tijd in beeld te brengen.
>> Presentatie Kiltunnel (pdf, 1 MB)
Wout Broere (TU Delft) deelde de resultaten van de glasvezelmonitoring die in de Heinenoordtunnel is aangebracht als onderdeel van een PhD-studie. De meetresultaten zijn nu geanalyseerd, met opvallende resultaten.
>> Presentatie Heinenoordtunnel (pdf, 2.8 MB)
Sebas de Jong (Royal HaskoningDHV) vertelde over het afzinken van de fietsparkeergarage nabij de afgezonken tunnel van de Noord/Zuidlijn. Dit proces is intensief gemonitord en tijdens het afzinken zijn de meetresultaten middel een dashboard gepresenteerd.
>> Presentatie Noor/Zuidlijn (pdf, 2 MB)
Deelnemers

ARCADIS Nederland B.V.


Arthe Civil & Structure B.V.


COB

Carolina Vermeulen - Lantinga, rol: Secretaris
Ellen van Eijk, rol: Begeleider/Facilitator
Karin de Haas, rol: Programmaleider

DEME Infra NL BV


Fugro NL Land B.V.


Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte

Geocon


INNOCY B.V.


MH Poly Consultants & Engineers bv


Nebest B.V.

Leo Leeuw, rol: Reviewer

ProRail


Rijkswaterstaat GPO

Mark van der Heijden, rol: Rapporteur
Rijkswaterstaat West Nederland Zuid


Stabi Alert B.V.


Sweco Nederland

Sweco Nederland B.V.

Stephan de Gelder, rol: Reviewer

TU Delft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen


Tunnel Engineering Consultants

Hans de Wit, rol: Lid kernteam

Van Hattum en Blankevoort

Jan Jonker, rol: Reviewer