Maatregelencatalogus Energiereductie tunnels

In 2030 moeten gerenoveerde en nieuwgebouwde tunnels energieneutraal zijn en is tunnelbeheer gericht op het verlagen van energiegebruik. Iedereen snapt deze doelstelling, maar hoe doe je dat en regel je dat voor je eigen tunnel(s)?

Het COB helpt met de maatregelencatalogus Energiereductie tunnels. Hoe kunnen we het energiegebruik in tunnels significant terugdringen? Welke maatregelen zijn er en wat moet er nog worden onderzocht? U leest alles terug in dit groeiboek. Het digitale naslagwerk komt tot stand door de, in projecten vergaarde, kennis te bundelen en wordt elk jaar verrijkt. Het groeiboek is altijd gratis in te zien via de COB-website. Meer informatie over de (lopende, nieuwe en afgeronde) projecten waarin input voor de maatregelencatalogus gegenereerd wordt, vindt u hieronder.

Halverwege 2023 is versie 4 gepubliceerd. Versie 5 (oplevering juni 2024) wordt verrijkt met een format voor een energiepaspoort voor tunnels, een overzicht van de top 5 verbruikers in tunnels, het eindrapport Energieopslag tunnels en aanpassing van de NSVV-richtlijn. Voor opname in versie 6 wordt het energiepaspoort toegepast bij vijf tot tien tunnels, de herijking van de NSVV-richtlijn wordt getoetst bij tunnelbeheerorganisaties, om met hen de kansen van de nieuwe richtlijn door te nemen. Op basis van de reactie op de energiepaspoorten van tunnelorganisaties werkt een projectteam een businesscase energiepaspoort uit. 

Ook interessant

Op het gebied van duurzaamheid ontwikkelt het COB nog een groeiboek: de maatregelencatalogus Circulaire tunnelinstallaties. Dit document helpt bij het circulair werken met installaties in de aanleg en renovatie van tunnels. Uiteindelijk is het voornemen de beide catalogi samen te voegen tot het groeiboek Duurzaamheid tunnels.

Lopende en nieuwe projecten

Verduurzaming tunnelverlichting

Uit een onderzoeksprogramma van het COB met netwerkpartijen is een herijking van de NSVV-richtlijn voortgekomen, die in 2023 is opgeleverd. In 2024 richt het COB zich op de toepassing van die richtlijn in de praktijk. We gaan daarvoor langs bij tunnelbeheerorganisaties om met hen de kansen van de nieuwe richtlijn door te nemen. Resultaat landt in de maatregelencatalogus versie 6 in de vorm van opgehaalde kansen (en struikelblokken).

 

Energiepaspoort in de praktijk

In 2023 is een format voor een energiepaspoort voor tunnels opgesteld. Dit format wordt opgenomen in de maatregelencatalogus versie 5 (medio 2024). In 2024 wil het COB het energiepaspoort toepassen bij vijf tot tien tunnels om in gesprek te gaan over kansen en knelpunten. Hiervoor wordt gezocht naar projectleden. Een projectpagina met inhoudelijke informatie volgt.

Businesscase Energiepaspoort

Op 19 september 2024 krijgen betrokken tunnelorganisaties een energiepaspoort van hun tunnel uitgereikt, met aanbevelingen om hun tunnel te verduurzamen. Een projectteam zal de vervolgens de aanbevelingen uitwerken in een businesscase. De resultaten worden in het voorjaar van 2025 met de tunnelorganisaties gedeeld.  Een projectpagina volgt. 

Afgeronde projecten

Van energiereductie naar energietransitie

In dit project is een bredere kijk op het energiegebruik van tunnels onderzocht. Hieruit is een format voor een energiepaspoort voortgekomen en een top 5 verbruikers in tunnels. Deze kennis wordt medio 2024 toegevoegd aan de maatregelencatalogus Energiereductie tunnels. 

Deliverables 2024

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Versie 5 (opname in versie 1.0 van groeiboek Duurzaamheid is uitgesteld naar 2025 )

Q2 2024

Deliverables 2023

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Maatregelencatalogus Energiereductie versie 4.

Gereed

Eerdere updates maatregelencatalogus Energiereductie 

De maatregelencatalogus krijgt jaarlijks een update. Om precies te weten wat welk jaar is toegevoegd kunt u de onderstaande link volgen. 
>> Updates maatregelencatalogus Energiereductie 

Deelnemers

COB -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Karin Clement, rol: Begeleider/Facilitator
Gioffry Maduro, rol: Coordinator

Croonwolter&dros B.V. -

Locatie: Rotterdam, Marten Meesweg 25
Quinten van 't Hof, rol: Lid

Elumint B.V. -

Locatie: Zoetermeer, Lenastroom 3
Harry de Haan, rol: Lid

Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer -

Locatie: Den Haag, Spui 70
Peter Stroo, rol: Lid

Heijmans Infra B.V. -

Locatie: Rosmalen, Graafsebaan 67
Marco Zwaal, rol: Inhoudelijk Expert

Movares Nederland B.V. -

Locatie: Utrecht, Daalseplein 100
Stanley Maximillian, rol: Lid

Overduin Design & Consultancy -

Locatie: Nieuwegein, Kersegaarde24
Peter Overduin, rol: Secretaris

Rijkswaterstaat GPO -

Locatie: Utrecht, Griffioenlaan 2
Johan Naber, rol: Projectleider

Royal HaskoningDHV -

Locatie: Rotterdam, George Hintzenweg 85
Patrick Peters Rit, rol: Lid

Schreder BV -

Locatie: Rhenen, Tasveld 2
John van der Vlies, rol: Lid

Vialis BV -

Locatie: Houten, Loodsboot 15
Peter van Velden, rol: Lid

Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs -

Locatie: Deventer, Leeuwenbrug 8
Willem Beijer, rol: Lid