An automated system to determine constitutive model parameters from in-situ tests

Terug naar kennisbank
  • Auteur: Ivanka van Berkom
  • Jaar: 2021

Samenvatting

In dit afstudeerproject is een geautomatiseerd systeem ontwikkeld om constitutieve parameters voor een grondmodel direct af te leiden uit veldgegevens.

Constitutieve modellen in numerieke analyses worden gebruikt om de spanning-rekreactie van bodems te simuleren. Elk model wordt bepaald door een reeks parameters die het mechanische gedrag van de bodem kwantificeren. Vanwege de toegenomen complexiteit van een constitutief model moeten er steeds meer parameters worden gedefinieerd uit een groter aantal experimentele tests. Hierdoor is parameterbepaling nog steeds een van de meest uitdagende taken voor geotechnische ingenieurs.

In dit afstudeerproject is een geautomatiseerd systeem ontwikkeld om constitutieve parameters voor een grondmodel direct af te leiden uit veldgegevens. Speerpunten hierbij waren transparantie (de resultaten zijn verifieerbaar) en flexibilieit (het systeem is uitbreidbaar). Het doel is de betrouwbaarheid van de verkregen constitutieve modelparameters, die nodig zijn voor numerieke analyses in geotechnische toepassingen, te verhogen. Daarbij krijgt de gebruiker van het systeem, de geotechnische ingenieur, volledig inzicht en controle over het systeem waardoor nauwkeuriger en sneller gewerkt kan worden.