Nieuwe participanten

Het nieuwe jaar heeft nieuwe participanten met zich meegebracht. Welkom! De aanwinsten in het COB-netwerk:

  • Callas ontwerpt, realiseert en beheert datatransmissienetwerken.
  • Fugro is leverancier van geo-intelligence voor bouwwerken en infrastructuur.
  • Installatiegroep Spijkenisse (IGS) is specialist in verkeerstellingen en infratechniek.
  • Provincie Zuid-Holland kent een hoge ruimtedruk, zowel bovengronds als ondergronds.
  • Technolution ontwikkelt elektronica, (embedded) software en combinaties daarvan.

>> Meer informatie over participeren en deelname door participanten

Cursus Veiligheid ondergrondse infrastructuur

Samen met het COB organiseert PAOTM in mei de vernieuwde postacademische cursus Veiligheid ondergrondse infrastructuur. 

Tunnels, overkappingen en verdiepte liggingen kennen specifieke problemen op het gebied van (gebruiks)veiligheid. In de vierdaagse cursus wordt het gehele spectrum van veiligheid behandeld: van verkenning tot realisatie en beheer. Naast relevante wetgeving en technische voorzieningen komen menselijk gedrag, cybersecurity en diverse projectvoorbeelden ruim aan bod.
>> Meer informatie

De klas van …

Het is inmiddels traditie geworden om van de werkgroepen in het tunnelprogramma een klassenfoto te maken. Het programma (en eigenlijk het hele COB) draait namelijk dankzij de enthousiaste inzet van al deze mensen. U ziet de foto’s regelmatig op LinkedIn en Twitter voorbijkomen.

Klassenfoto van de commissie Voegen, januari 2019. (Foto: COB)

Merten Hinsenveld vertrekt als directeur

Merten Hinsenveld gaat zijn directeurschap van het COB beëindigen en zijn eigen bedrijf starten. Op 1 maart 2019 zal hij deze stap gaan zetten. Omdat de opstart van zijn bedrijf in een stroomversnelling is geraakt, worden zijn taken bij het COB per direct tijdelijk waargenomen door bestuurslid Gert-Jan Vermeulen.

Nieuwe jury

In 2019 wordt de Schreudersprijs weer uitgereikt, dé prijs voor bijzondere prestaties die een bijdrage leveren aan het vakgebied ondergronds bouwen. De inzendingen worden beoordeeld door een deels nieuwe jury.

De voorzitter is nog steeds Mandy Korff, hoogleraar aan de TU Delft en adviseur bij Deltares. Ook Frank Kaalberg (Witteveen+Bos) is weer jurylid. De andere drie leden zijn nieuw:

  • Jack Amesz (gemeente Den Haag)
  • Bernadette Janssen (BVR Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling)
  • Paul van der Ree (studioSK, Movares)

>> Lees meer over de Schreudersprijs 2019

Flexival op 12 april 2019: Common ground voor ondergrondse infra

Het Flexival – een flexibele dag in festivalsferen – is bij uitstek geschikt voor een feestje. Daarom wordt op de eerstvolgende editie het eerste exemplaar van de verkenning Common ground voor ondergrondse infra uitgereikt. Het samenspel tussen ruimtelijke ordening en kabels en leidingen zal de hele dag het centrale thema zijn.

Nieuwe inzichten, dwarsverbanden en humor zijn vaste ingrediënten van het Flexival. Een congres voor out-of-the-boxdenkers (en zij die dat willen worden) op het snijvlak van ordening en ondergrond.

In het plenaire programma wordt dit jaar het resultaat van Common ground voor ondergrondse infra gepresenteerd: een analyse van de ondergrondse kabel- en leidingeninfrastructuur in Nederland. Twee burgemeesters zullen het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst nemen.

Vervolgens zijn er interactieve en creatieve workshops waarin met een andere blik naar een (technisch of niet-technisch) onderwerp wordt gekeken. Voor slimme vindingen is er daarnaast een innovatieplein. Voor het programma wordt onder meer samengewerkt met het Gemeentelijk platform kabels en leidingen (GPKL).

>> Lees meer over het Flexival 2019

Op de agenda: 20/21 februari 2019

Samen met ITA COSUF en PIARC organiseert het KPT in februari een tweedaags internationaal evenement over tunnelveiligheid: Workshop on new energy carriers in road tunnels.

Op de eerste dag is er een expert-meeting van ITA COSUF en PIARC voor leden en genodigden. De tweede dag is gericht op alle tunnelprofessionals die geïnteresseerd zijn in de uitdagingen van nieuwe energiedragers in ondergrondse weginfrastructuur. Er wordt onder meer aandacht besteed aan veilige exploitatie van tunnels, het perspectief van hulpdiensten, uitgevoerde onderzoeksprojecten en toekomstige onderzoeksbehoeften.
>> Meer informatie