De visie van… Paul Carstens

Onzichtbaar

Ik weet nog goed dat mijn eerste leidinggevende, professor Horvat, hoogleraar ondergronds bouwen aan de TU Delft, het op mijn eerste dag bij Horvat&Partners geheel niet met me eens was dat de civiele techniek zo’n mooi vak is doordat we alles om ons heen zien. Hij wist vrij overtuigd mij uit te leggen dat de toekomst in de ondergrond lag; daar zat de ruimte, daar zat de potentie, daar zat de toekomst van Nederland!

Ik had even een zetje nodig, maar sindsdien is mijn bewondering voor alles wat we in de ondergrond doen enorm toegenomen en mijn interesse gegroeid. Als Amsterdammer – ik woon met mijn vrouw en twee jonge jongens in de hoofdstad –weet ik als geen ander hoe zacht en kwetsbaar onze ondergrond is. ‘Dik water’ zeggen we nog wel eens bij ProRail, als we voor de zoveelste keer ons spoor moeten onderstutten als het dreigt weg te zakken. En juist in die bodem lukt het ons om bijvoorbeeld een volledig nieuw metrostation te bouwen diep onder het monumentale station Amsterdam Centraal. Dit zonder dat de reizigers er iets van gemerkt hebben en terwijl daarboven alle treinen bleven rijden. Een ongelofelijk staaltje ingenieurswerk, dat zichtbaar maakt hoe belangrijk het is om alle kennis op het gebied van ondergrond bouwen te verenigen.

Daarom vind ik het nu zo leuk om zitting te mogen nemen in het bestuur van het COB. Dé plek waar kennis en expertise op het gebied van alles wat we met elkaar in de ondergrond bouwen en aanleggen verenigd wordt. Een plek waar bedrijven en instanties die betrokken zijn bij ons ondergronds ruimtegebruik, bij elkaar komen en willen voortborduren op de kennis die er is.

Ondanks deze kennisopbouw kan het bouwen in de ondergrond niet anders dan gepaard gaan met risico’s en onzekerheden. En juist dan is het zo belangrijk dat partijen de handen ineen slaan. Zomaar alle risico’s van bouwen bij marktpartijen beleggen is niet meer van deze tijd. Er moet zeker op het gebied van ondergronds bouwen en ontwikkelen een nieuwe balans gevonden worden in risicoverdeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Ik heb veel zin de komende jaren mijn bijdrage te mogen leveren aan het COB!

Paul Carstens is director of procurement bij ProRail en sinds 1 januari 2021 de bestuursvoorzitter van het COB.