Nieuwe participant

Op de valreep voor deze Onderbouwing is het COB-netwerk nog een organisatie rijker geworden: IHC Mining heeft zich aangesloten! Het bedrijf ontwikkelt onder meer technologie voor tunnelboormachines.

Verder met cybersecurity

Het groeiboek Cybersecurity gaat groeien. Er is een nieuwe werkgroep gevormd (met oude en nieuwe leden) die in november bij elkaar komt voor een vervolg.

Het huidige groeiboek richt zich vooral op tunnelbeheerders. De werkgroep wil in 2019 nieuwe hoofdstukken toevoegen over de cybersecurityaspecten in het ontwerp van een tunnel.
>> Naar het groeiboek Cybersecurity
>> Lees meer over het project

Op tunnelreis

Nog een paar nachtjes slapen en dan reizen zo’n dertig deelnemers naar Oslo voor de buitenlandreis van KIVI TTOW.

In Noorwegen wordt een bezoek gebracht aan de Follobanen (boortunnel). Daarna gaan de deelnemers naar Zweden voor de Marieholmstunnel (zinktunnel). De laatste stop is Kopenhagen, waar excursies zijn naar de Fehmarnbelttunnel (in voorbereiding) en de Øresund en Storebelttunnels (onderhoud).
>> Lees meer over de buitenlandreis

De klas van 2018 (en 2019 en 2020 …)

Hieronder ziet u de leukste foto van het COB-congres op 22 juni jl. samen met het netwerk vierden we dat het tunnelprogramma serieuze vormen begint aan te nemen met liefst acht projecten verdeeld over twee sporen (civiel en digitaal). Inmiddels is de sollicitatieprocedure afgerond. Voor elk project worden voorzitters, secretarissen en leden aangesteld.
>> Lees meer over het tunnelprogramma


(Foto: Vincent Basler)

Cursus Veiligheid ondergrondse infrastructuur

Samen met het COB organiseert PAO Techniek en Management vanaf 13 november 2018 de geheel vernieuwde postacademische cursus Veiligheid ondergrondse infrastructuur.

In de vierdaagse cursus wordt de volledige cyclus van een tunnelproject behandeld: van verkenning tot realisatie en beheer. Naast alle relevante wetgeving en technische voorzieningen komen menselijk gedrag, cybersecurity en diverse projectvoorbeelden ruim aan bod.
>> Meer informatie en aanmelden

Diner van de Ondergrond

De afgelopen jaren ging de aandacht vaak uit naar tunnels, nu staan kabels en leidingen centraal tijdens het Diner van de Ondergrond op 7 november 2018.

De editie van dit jaar vindt plaats in Boompjes, pal aan de Maas in Rotterdam. De gasten zijn bestuurders en specialisten die op strategisch niveau kunnen bijdragen aan het onderwerp: common ground voor ondergrondse infra.
>> Lees meer over het Diner van de Ondergrond

Projectenmarathon in het voorjaar

Om de praktijkbezoeken nóg interessanter te maken, is de Projectenmarathon van dit jaar verplaatst naar het voorjaar van 2019.

Technische hoogstandjes en de nieuwste bouwwerken, u maakt het mee tijdens de Projectenmarathon van KIVI TTOW en het COB. Het evenement brengt u op plekken waar u normaal niet mag komen en er is volop gelegenheid voor vragen. Houd de nieuwsbrief en LinkedIn in de gaten voor de nieuwe datum en het programma.
>> Lees meer over de Projectenmarathon