Nieuwe participanten

  • Bij Infram werken experts op het gebied van ruimte, mobiliteit en water. Zij zijn onder meer inzetbaar voor uitvoerings- of beheergerichte opgaven.
  • PRO6 managers biedt allerlei diensten om bouwprojecten soepeler te laten draaien, zoals projectmanagement, organisatiecoaching en contractmanagement.
  • GOconnectIT verzorgt onder andere de coördinatie van het kabels-en-leidingenproces bij infrastructurele projecten.
  • Neanex heeft een eigen BIM-platform ontwikkeld. Hiermee worden informatie, tools en mensen in de infra- en bouwsector met elkaar verbonden.
  • Legal Infra is als juridisch adviesbureau gespecialiseerd in kabels en leidingen. De experts hebben kennis en ervaring van en met organisaties, processen en regelgeving.

Nu ook kennispartners bij het COB

Sinds kort kent het COB naast participanten en platformleden ook kennispartners. Het verschil met participanten is dat alleen universiteiten en hogescholen kennispartner kunnen worden.

Als COB-participant kun je deelnemen aan alle vakgebieden en de daarbij behorende platforms, projecten en programma’s. Het participantschap geldt voor de organisatie: alle medewerkers mogen overal aan meedoen. Als platformlid kun je op individuele basis deelnemen aan de bijeenkomsten van één platform naar keuze en aan de werkgroepen en projecten die uit dat platform voortkomen. Kennispartners zijn partijen die bijdragen aan kennisontwikkeling en geen direct (commercieel) belang hebben bij de problematieken van de branche. Zij worden door het COB hetzelfde behandeld als participanten.
>> Lees meer

Co-creëren voor Vol onder maaiveld

Dit najaar organiseren De Bouwcampus en het COB een co-creatietraject om praktische, integrale oplossingen te vinden voor het realiseren van maatschappelijke ambities in de binnenstedelijke ondergrond.

Op 24 september en 1 november 2019 zijn er twee co-creatiesessies waarin marktpartijen, overheden en andere stakeholders brainstormen over concrete oplossingen. De ideeën worden vervolgens op de schaal van straat of wijk getest in pilots en proeftuinen van de deelnemende koplopergemeenten. Daar is ruimte voor fouten, verbeteringen, testen, elkaar opzoeken en discussies. De ideeën en geleerde lessen worden verder verspreid door het maken van tools, vormen van expertteams en organiseren van masterclasses.
>> Lees meer

Schreudersprijs 2019 naar De Bastei in Nijmegen

Als deze Onderbouwing bij de drukker ligt, wordt de Schreudersprijs 2019 uitgereikt. De winnaar is door de jury al op 1 juli jl. vastgesteld: De Bastei. Daarnaast is er een eervolle vermelding voor de renovatie en restauratie van de Maastunnel.

Het was voor de jury, dit jaar met twee nieuwe leden, een plezierige uitdaging om tot de selectie van genomineerden te komen en daaruit een winnaar en een eervolle vermelding te kiezen. De diversiteit van de inzendingen – vijftien dit jaar – was ongekend.

Entree van De Bastei in Nijmegen. (Foto: Ger Neyenhuyzen)

De jury over het winnende project: “De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst. Het is belangrijk om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf. Dat is hier mooi gedaan. Het maakt nieuwsgierig en inspireert.”

De aanpak vroeg maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers door onvoorziene condities. “Daarbij is positief en creatief omgegaan met ‘verstoringen’ van het bouwproces. De opgave is vrijwillig nog uitdagender gemaakt dan oorspronkelijk was voorzien”, aldus het juryrapport. De inzenders van roosmalen van gessel architecten, ABT en de gemeente Nijmegen ontvangen samen 25.000 euro prijzengeld en de eeuwige roem.

De jury heeft ook veel waardering voor de aanpak van de Maastunnel. “Van bijzondere tegels tot aan de verlichting; alles is met liefde uitgezocht en vernieuwd. Dat het eerste en grootste deel van dit project binnen tijd en budget en naar tevredenheid in 2019 wordt opgeleverd, is een topprestatie!”, stelt de jury. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten.” Om deze reden is de inzending beloond met een eervolle vermelding.
>> Lees meer over de Schreudersprijs 2019