Duurzaamheid
Ruimtelijke ordening en beleving / waarde
Organisatie en financieel
Monetarisering van ruimtelijke effecten
Auteur: J.G. Verlaan, commissie N400
Uitgever: COB
Uitgave: 1998 | GeĆ¼pload op: 1 mei 2016
De effecten van infrastructuur zijn inderdaad deels objectief meetbaar door het in geld uitdrukken (monetariseren) van de ruimtelijke effecten daarvan. In dit h...>>
Samenvatting
Voor het aanleggen van infrastructuur bestaan verschillende varianten, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Bij de afweging of infrastructuur boven- dan wel ondergronds moet worden aangelegd, spelen verschillende factoren een rol. Zo levert ondergrondse aanleg minder hinder tijdens de aanleg op en is dubbel grondgebruik mogelijk, maar is qua aanleg duurder dan bovengrondse infrastructuur. Degenen die beslissen over de wijze van aanleg, beleidsmakers en projectleiders bij landelijke overheid, regio en gemeenten, hebben behoefte aan objectieve informatie bij de afweging van deze en andere aspecten.
De effecten van infrastructuur zijn deels objectief meetbaar door het in geld uitdrukken (monetariseren) van de ruimtelijke effecten daarvan. In dit handboek worden daarvoor kengetallen en methodieken aangereikt. De varianten bovengronds, ‘cut & cover’ en geboord worden hierbij beoordeeld op de aspecten ruimtebeslag, bouwhinder, (her)ontwikkelingsruimte, gebruikshinder en doorsnijding. Het handboek bestaat uit een deel A met monetariserings grondslagen, deel B waarin een fictieve case met realistische elementen is gekozen, en bijlagen met de bouwstenen voor het monetariseren van ruimtelijke effecten. Er wordt op gewezen dat dit handboek niet bedoeld is als algehele maatschappelijke evaluatie van infrastructuur, maar een hulpmiddel is bij het bepalen van de effecten van een onderdeel daarvan, namelijk de ruimtelijke effecten.