Ondergrondse inrichting
Beheer- en onderhoudsfase
Veiligheid
Ruimtelijke ordening en beleving / waarde
Wet- en regelgeving / beleid
Communicatie en omgevingsmanagement
Van object- naar systeemveiligheid
Auteur: R. Beij
Uitgever: Centrum ondergronds bouwen
Uitgave: 25 januari 2021 | Geüpload op: 25 januari 2021
Soms is sprake van meervoudig ruimtegebruik waarbij er na realisatie bij de betrokkenen het gevoel bestaat dat de integrale veiligheid onvoldoende is meegewogen...>>
Samenvatting
Op meerdere plaatsen in Nederland is sprake van meervoudig ruimtegebruik waarbij er na realisatie bij de betrokkenen het gevoel bestaat dat de integrale veiligheid onvoldoende is meegewogen. Aan de hand van een aantal praktijkcases is een aantal oorzaken in kaart gebracht en zijn voorlopige aanbevelingen gedaan.
Het Bouwbesluit richt zich met name op losstaande gebouwen en heeft niet het stapelen van diverse functies als uitgangspunt. Het zou dus kunnen dat het volgen van de regels niet automatisch betekent dat er gekozen wordt voor de veiligste oplossing. Door middel van vier workshops in een aantal (middel)grote steden is een eerste analyse uitgevoerd van praktijkvoorbeelden van meervoudig ruimtegebruik en/of van wijzigingen van gebruik in de beheerfase waarbij het gevoel bestaat dat veiligheid onvoldoende is meegewogen. Er is gekeken naar de bouwkundige- of gebruikskeuzes die gemaakt zijn, of nog moeten worden gemaakt, en naar de interactie van het bouwwerk met zijn omgeving.
De publicatie biedt naast een overzicht van de conclusies ook voorlopige aanbevelingen, bijvoorbeeld met betrekking tot wet- en regelgeving en planologische instrumenten. Anderzijds wordt er op gewezen dat er een cultuurverandering nodig is waarbij veiligheid binnen politieke, ideële, ordenende (juridisch en ruimtelijk) en bedrijfseconomische principes meer in samenhang wordt beschouwd.