Nieuwsbrief februari 2018

In deze nieuwsbrief:
>> Ideeën voor het COB-congres op 22 juni 2018?
>> Tunnelprogramma krijgt vorm
>> Ook bij het COB
>> Nieuws van het Kennisplatform Tunnelveiligheid

Ideeën voor het COB-congres?

In de Onderbouwing heeft u het al kunnen lezen: het COB-congres is dit jaar verplaatst naar de zomer. Reserveer 22 juni 2018 dus vast in uw agenda. Tot maandag 26 maart aanstaande kunt u onderwerpen insturen voor het congresprogramma. We horen graag van u!

Het COB-congres 2018 staat in het teken van ‘meer waarde, minder hinder’. Hoewel dit thema voortkomt uit het tunnelprogramma, beperkt het congres zich zeker niet tot tunnels. Kabels en leidingen, parkeergarages en andere ondergrondse constructies krijgen ook een plek. En er is aandacht voor overkoepelende disciplines als ruimtelijke ordening, omgevingsmanagement en financiering.

Werkt u aan een ondergronds project dat niet mag ontbreken op het congres? Heeft u een technische innovatie of vernieuwende aanpak waarover u graag vertelt? Laat ons dat weten vóór maandag 26 maart 2018 via het online ideeënformulier, dan komt uw onderwerp op de longlist voor het congresprogramma.

Tunnelprogramma krijgt vorm

Sinds de presentatie van het tunnelprogramma vorig najaar zijn er flinke stappen gezet. Voor twee ontwikkellijnen staan inmiddels negen projecten in de steigers. Doet u mee?

Voor de ontwikkellijn ‘Civiel anders (ver)bouwen’ zijn vier projecten vormgegeven:

  • Risico’s in kaart – naar voorspelbaar onderhoud
  • COB-commissie constructief falen
  • Modulair verbouwen: afwegingskader voor scenario’s
  • Handreiking ‘Ken je tunnel’

Er zijn vijf projecten geformuleerd voor de ontwikkellijn ‘Digitale tunneltweeling’:

  • Digitale tunneltweeling als hulpmiddel voor probleemloze openstelling
  • Sneller open door virtueel testen
  • Virtueel opleiden, trainen en oefenen (OTO)
  • Van boekenkast naar digitaal: brug tussen digitale informatie uit bouw/renovatie en de assetmanager
  • Verkenning belemmeringen voor het delen van data

>> Projectomschrijvingen op de website

Ook bij het COB…

Publicaties over lekkage in tunnels

Tijdens een minisymposium op 22 februari 2018 van het platform Beheer en onderhoud zijn twee publicaties over tunnellekkages gepresenteerd: een vervolg op het rapport Lekkage in tunnels van Leo Leeuw en een handreiking voor beheerders. De publicaties zijn nu te downloaden vanaf de website, evenals de presentaties van deze middag.
>> Lees meer

Platformbijeenkomsten

Het platform Kabels en leidingen komt op 1 maart 2018 bijeen in Amsterdam. Er staan drie onderwerpen op de agenda: aardgasvrije wijken in Amsterdam, het voorkomen van graafschade (CROW500) en het COB-project Common ground voor ondergrondse infra. Volgende week is het de beurt aan het platform Veiligheid. De platformleden krijgen tijdens de bijeenkomst op 6 maart 2018 de eerste exemplaren uitgereikt van ‘Al doende leert men’, een nieuwe publicatie over het collectief leren van oefen- en incidentevaluaties in tunnels.
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen via info@cob.nl of 085 4862 410.

Nieuws van het Kennisplatform Tunnelveiligheid

Het KPT organiseert op 11 en 18 april aanstaande van 13.30 tot 17.00 uur een bijeenkomst over menselijk gedrag in tunnels. Waarom reageren mensen op een bepaalde manier op een situatie met brand in een tunnel? Hoe faciliteer je zelfredzaamheid? Wat zie je aan gedrag, hoe verklaar je het en wat kun je ervan leren? Wat kunnen we leren uit het geobserveerde gedrag in relatie tot het ontwerp van de vluchtwegen in een tunnel? De bijeenkomst van 11 april is volgeboekt; u kunt zich alleen nog aanmelden voor de bijeenkomst van 18 april. Aanmelden kan via info@kennisplatformtunnelveiligheid.nl.