Volop aanstormend talent

Tijdens het COB-congres op 30 oktober 2023 zijn de Schreudersstudieprijzen uitgereikt. In de twee categorieën, Techniek en Ruimtelijke kwaliteit, selecteerde vakjury zowel een winnaar als een eervolle  vermelding. De gasten in de bomvolle Next Level-zaal in Gorinchem deelden ook nog een publieksprijs uit.

De uitreiking van de Schreudersstudieprijs vindt eens in de twee jaar plaats. Studenten die tussen september 2021 en september 2023 afstudeerden, konden hun scriptie  insturen. Dit jaar waren er 22 inzendingen, waarvan 13 in de categorie Techniek en negen in de categorie Ruimtelijke kwaliteit. De feestelijke bekendmaking van de winnaars vindt traditiegetrouw plaats tijdens het COB-congres. De winnaars ontvangen een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. De eervolle vermeldingen en de winnaar van de publieksprijs zijn ieder goed voor 500 euro.

Senne Koevoets won in de categorie Techniek met het onderzoek ‘Thermische potentie CSM energiewand’. In de categorie Ruimtelijke kwaliteit ging de prijs naar ‘The subsurface as a collective geography: Designing underground space for urban systems integration’ van Akhilesh Shisodia. Eervolle vermeldingen waren er voor Fabian Campos Montero met ‘Deep learning for geotechnical engineering: The effectiveness of generative adversarial networks in subsoil schematization’ en Jolt Wiersma met ‘Antwerp Unearthed: The capacity of the historic canal network beneath Antwerp in mediating future urgencies for environmental and social infrastructure’. Quinten van ’t Hof overtuigde met zijn pitch over ‘Design of a microgrid model to simulate and control energy distribution for energy neutral tunnel projects’ en ging met de publieksprijs naar huis.

Van links naar rechts: Fabian Campos Montero, Hans de Wit (bestuur), Quinten van ‘t Hof, Almer van de Stoel (jury), Ellen van Eijk (COB), Martijn Smitt (bestuur), Senne Koevoets, Leo van Gelder (jury), Akhilesh Singh Shisodia, Sander Meert, Jolt Wiersma en Robin Koelmans. Rohit Ramlakhan was ook genomineerd, maar kon er niet bij zijn. (Foto: Vincent Basler)

De winnaars aan het woord

‘Onderzoek met grote relevantie’

Interview Senne Koevoets, winnaar categorie Techniek

Baanbrekende stedenbouwkundige verkenning

Interview Akhilesh Shisodia, winnaar Ruimtelijke kwaliteit

Ook genomineerd

EERVOLLE VERMELDING •  Veelbelovend”, oordeelt de jury over de potentie van het project ‘Deep learning for geotechnical engineering: The effectiveness of generative adversarial networks in subsoil schematization’ van Fabian Campos Montero (TU Delft). Hij legt in zijn scriptie de mogelijkheden bloot voor het toepassen van kunstmatige intelligentie in de geotechniek. “De potentie van deze toepassing kan leiden tot zowel verbeteringen in de kwaliteit van geotechnische parameters als tot tijdsbesparingen bij de uitvoering van projecten”, concludeert de jury. “Dit project heeft de potentie om de bouwindustrie te transformeren. Het gepresenteerde rapport getuigt van een hoog niveau van diepgaande analyse en uitgebreide documentatie. Wij zien dit project als waardevolle bijdrage aan het vakgebied.”

EERVOLLE VERMELDING •  Met het project ‘Antwerp unearthed: The capacity of the historic canal network beneath Antwerp in mediating future urgencies for environmental and social infrastructures’ sleepte Jolt Wiersma (TU Delft) een eervolle vermelding in de wacht. Jolt onderzocht de oorspronkelijke waterhuishouding van Antwerpen en de manier waarop deze in de loop der jaren is overbouwd en ‘ver-rioleerd’. De jury waardeert dat Jolt met zijn ontwerp aantoont dat het mogelijk is om dergelijke ruimtes te benutten en zo de ruimtelijke kwaliteit van de stad te verbeteren. “Met prachtige illustraties toont Jolt overtuigend aan hoe interessant een ondergrondse ruimte eruit kan zien wanneer er voldoende aandacht wordt besteed aan beheer en onderhoud.”

PUBLIEKSPRIJS • Quinten van ’t Hof (TU Delft) won de publieksprijs met zijn scriptie ‘Design of a microgrid model to simulate and control energy distribution for energy neutral tunnel projects within Croonwolter&dros’. Quinten heeft onderzoek gedaan naar een simulatiemodel voor de besturing en opschaling van microgrids. Met het door hem ontwikkelde innovatieve model kunnen de deelsystemen voor energieneutrale tunnels nauwkeuriger worden bepaald en zijn ondergrondse constructies energetisch beter beheersbaar. De jury: “De bevindingen en methodologieën gepresenteerd in dit werk zijn veelbelovend en kunnen de duurzaamheid van tunnelprojecten aanzienlijk verbeteren.”

De studie ‘Modelling the legal spaces of 3D underground objects in a 3D LAS’ van Rohit Ramlakhan (TU Delft) verdient volgens de jury erkenning vanwege haar relevantie, omdat de juridische aspecten met betrekking tot het eigendom van ondergrond vaak over het hoofd worden gezien, wat kan leiden tot latere complicaties in projecten. Hoewel de benadering met behulp van geografische  informatiesystemen (GIS) op zichzelf niet als baanbrekend of uiterst diepgaand kan worden beschouwd, is het wel een goed doordacht concept dat zeker praktische toepasbaarheid heeft. Het biedt een waardevolle aanpak om mogelijke problemen in verband met ondergronds eigendom en eigendomsrechten te identificeren en te adresseren.

“Het is verheugend om te constateren dat een ondergronds station niet langer afgedekt hoeft te worden met een laag beton en dat er ruimte is voor daglicht om binnen te dringen, waardoor een aangename omgeving ontstaat”, aldus de jury over het project ‘The Whale’ van Robin Koelmans (TU Delft). De jury noemt de presentatie van dit project en de visuele renders en afbeeldingen ‘zonder twijfel indrukwekkend en esthetisch aantrekkelijk’: “Het visuele aspect op zichzelf is niet per se onderscheidend in het domein van ondergronds bouwen, maar het vermogen om een aantrekkelijke visuele voorstelling te combineren met een functioneel en architectonisch vernuft is opmerkelijk en verdient waardering.”