Tunneldag 2021

Hoewel er alweer hard gewerkt wordt aan en in nieuwe projecten, was het oorspronkelijke tunnelprogramma eind 2020 toch echt klaar. Op 28 januari 2021 werd daarom de Tunneldag georganiseerd; een dag waarop alle resultaten nog eens op een rij werden gezet én we gelijk vooruitblikten. Ook andere tunnelgerelateerde COB-projecten kwamen aan bod.

Interactieve overzichtsplaat

Voor een samenhangend overzicht van alle onderwerpen op de Tunneldag, met handige achtergrondinformatie, kunt u de interactieve overzichtsplaat gebruiken. Het is een echte praatplaat, want achter elk item schuilt een werkgroeplid die iets vertelt over zijn/haar project. U vindt bij elk project een link naar meer informatie en downloads.

Plenaire uitzending

10.30- ca.12.00 uur

De Tunneldag startte met een plenaire uitzending waarin we in vogelvlucht lieten zien wat het tunnelprogramma heeft opgeleverd en wat u ermee kunt. Dat gebeurde in de studio van het COB met online participerende gasten en nog veel meer kijkers, maar ook door middel van interviews ter plaatse door onze razende reporters die op pad gingen met het COBusje!

 • Civiel: wat biedt het tunnelprogramma voor tunnelbeheerders en renovatieteams?
  Voor de ontwikkellijn Civiel is in 2020 het programma tot 2030 van start gegaan. Alle deliverables komen samen in de structural health analyse (SHA) die bij meer dan twintig Nederlandse en Vlaamse tunnels uitgevoerd zal worden.
 • Digitaal: hoe gaan de nieuwe onderzoeksprojecten helpen bij digitaliseringsambities?
  Het programma tot 2030 voor de ontwikkellijn Digitaal wordt op 28 januari 2021 gelanceerd. Vijf werkpakketten met in totaal zeventien projecten, waaraan u kunt meedoen.
 • Duurzaamheid: welke ontwikkelde instrumenten en kennis dragen bij aan de tunnel van de toekomst?
  In de derde ontwikkellijn van het tunnelprogramma, Waarde, wordt verder gewerkt aan duurzame tunnels. De eerste instrumenten en verkenningen zijn opgeleverd, en er zijn plannen voor om samen met Techniek Nederland concrete invulling te geven aan een depot of hub voor tunneltechnische materialen.
 • En nog meer
  In december is alweer de derde versie van het groeiboek Cybersecurity tunnels gepubliceerd, het project Realisatie naar exploitatie is klaar en er start een nieuw samenwerkingsproject: de RET en het COB gaan de kracht van het netwerk benutten voor de nieuwe oeververbinding in Rotterdam.

Pauze

Tot 12.30 uur

Na de plenaire uitzending kon u via de interactieve overzichtsplaat heel makkelijk door alle deliverables en projecten snuffelen, en zo uw keuze maken voor het parallelle programma.

Parallelsessies

12.30-15.00 uur

Wilt u leren werken met de opgeleverde deliverables? Wilt u van gedachten wisselen met de schrijvers van het programma voor de ontwikkellijn Digitaal? Wilt u luisteren naar een presentatie over de nieuwe inzichten die we hebben opgedaan? In drie rondes van een half uur met ruime pauzes daartussen, kon u meedoen, meepraten of meeluisteren. De tijd tussendoor was handig om pitches te kijken voor de volgende ronde, uw mail te checken, koffie te halen, etc.

 • Ronde 1: 12.30-13.00 uur
 • Ronde 2: 13.30-14.00 uur
 • Ronde 3: 14.30-15.00 uur

Er waren liefst negentien sessies! Een kleine greep uit de onderwerpen:

Netwerkcarrousel

15.00-16.00 uur

In korte gesprekken met willekeurige deelnemers kon u de dag informeel afsluiten. Hoe hebben anderen de dag ervaren?