Handboek Tunnelbouw


Al ruim twintig jaar is het SATO (Specifieke aspecten tunnelontwerp) een belangrijke richtlijn voor het ontwerp van tunnels. Samen met het netwerk heeft het COB de richtlijn geactualiseerd, aangevuld en gedigitaliseerd. Het nieuwe handboek bevat vele best practices (opgesteld in samenwerking met marktpartijen) voor rijksweg-, spoor- en niet-rijkswegtunnels.


Het Handboek Tunnelbouw gaat in op algemene aspecten van het ontwerpen en bouwen van weg- en railtunnels.  Doel van het boek is ontwerpers en bouwers van tunnels te ondersteunen, door inzicht te bieden in alle aspecten die komen kijken bij ontwerp en realisatie en tevens bestaande potentiĆ«le oplossingen in de vorm van best practices te tonen. Het is daarmee bedoeld als een naslagwerk voor professionals en niet zozeer als leerboek.

De inhoud is gebaseerd op SATO 2005, aangevuld met specifieke kennis van railtunnels. Daarnaast zijn ervaringen uit de periode 2005 tot heden verwerkt. Op basis van kennis van deskundigen is zo veel mogelijk de state-of-the-art van de tunnelbouw vastgelegd. Herhaling van tekst uit andere beschikbare documenten is vermeden; waar nodig wordt naar andere documenten verwezen.

Het handboek is gemaakt door en voor de participanten van het COB en zal tevens door een permanente COB-commissie worden beheerd. Gebruikers kunnen input leveren aan deze commissie via de website. Het is de uitdrukkelijke wens van de samenstellers dat dit handboek daardoor een levend document zal zijn, dat op elk moment een zo goed mogelijke afspiegeling van de state-of-the-art laat zien.
>> Naar het Handboek Tunnelbouw

Banner
Wilt u het Handboek Tunnelbouw onder de aandacht brengen op uw website? Dat juichen we van harte toe! Hieronder vindt u een aantal banners (png-formaat) die u kosteloos kunt gebruiken.
>> Wit op transparant
>> Wit op zwart
>> Zwart op transparant
>> Zwart op wit


Screenshot van het Handboek Tunnelbouw.

Deelnemers

Klik op het bedrijfslogo voor de deelnemende personen

ARCADIS Nederland BV

Brad Jonkman, rol: Secretaris

Arthe Civil & Structure B.V.

Bahram Safari, rol: Lid

COB

Merten Hinsenveld, rol: Lid

Gemeente Den Haag Ingenieursbureau (IbDH)

Jack Amesz, rol: Lid

Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling

Arnold van Kampen, rol: Lid

Hompe & Taselaar

Frans Taselaar, rol: Lid

Movares

Jan Jonker, rol: Lid

Rijkswaterstaat GPO Grote Projecten en Onderhoud

Harry Dekker, rol: Voorzitter

TEC Tunnel Engineering Consultants

Hans de Wit, rol: Lid

Zelfstandig ondernemers

Ferry de Graaf, rol: Adviseur

Ook interessant:


Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met het COB-bureau:

Land + Water

In Land+Water, vakblad voor civiel- en milieutechnici, stond in februari 2015 een uitgebreid artikel over het Handboek Tunnelbouw.
>> Naar het artikel

De Verdieping


In de Verdieping van december 2012 stond een uitgebreid artikel over het handboek Integraal Tunnelontwerp.
>> Naar het artikel

Lancering