Commissie Deformatie
Hoe gedragen de tunnelconstructie en de bodem eronder zich, wat zijn de bijbehorende faalmechanismen en welke beheersmaatregelen zijn nodig en effectief? De commissie Deformatie begeleidt het praktijkonderzoek dat bij een aantal tunnels wordt uitgevoerd om antwoorden op deze vragen te krijgen.
Bij de Kiltunnel is bijvoorbeeld samen met de Universiteit van Zagreb en de onderzoeksgroep van prof. Gavin (TU Delft) geëxperimenteerd met het maken van een bodemscan die, in combinatie met een 3D-model van de tunnel en het toevoegen van de factor tijd, zou moeten resulteren in een betere voorspelling van het gedrag van de tunnel. Deze proef wordt herhaald bij de Heinenoordtunnel en gecombineerd met experimenteel glasvezelonderzoek onder leiding van Wout Broere. De begeleiding, interpretatie en veralgemenisering van dit onderzoek zijn taken van de COB-commissie Deformatie.
De uitkomsten van deze commissie worden via de stuurgroep vertaald in aio-onderzoek op universiteiten, gebruikt in praktijkprojecten via het tunnelprogramma en gepubliceerd als kennisproducten op de COB-kennisbank.
Ook de Noordtunnel is gebruikt als casus. Hier is een risicoanalyse uitgevoerd naar de deformaties op basis van archiefgegevens over de aanleg en bestaande monitoringsdata. Er is een analyse gemaakt van het deformatiegedrag van de tunnel en gekeken naar de algehele staat van de voegen.
>> Bekijk rapport op de kennisbank
Deelnemers

Arcadis Nederland BV


Ballast Nedam Infra B.V.


BAM Infraconsult


COB


CRUX Engineering BV


DaeD Ingenieurs


DIMCO bv


Fugro NL Land B.V.


Nebest B.V.


ProRail


Rijkswaterstaat GPO


Royal HaskoningDHV

StabiAlert b.v.

Reinier Brongers, rol: Lid

Strukton Immersion Projects B.V.

Peter van Westendorp, rol: Lid

Sweco Nederland B.V.


TEC Tunnel Engineering Consultants

Hans de Wit, rol: Lid
René Kuiper, rol: Lid

TU Delft Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen

Kenneth Gavin, rol: Lid
Mei Yang, rol: Lid
Wout Broere, rol: Lid
VolkerWessels Infra Competence Centre
