Virtueel OTO
Op basis van de ervaringen bij de Westerscheldetunnel wil het COB-netwerk de ontwikkeling van virtueel OTO stimuleren en andere tunnelprojecten helpen in hun visievorming en praktische uitwerking.
De ervaring is dat het in de praktijk onmogelijk is om alle betrokkenen voortdurend ‘getraind genoeg’ te houden, gebaseerd op alle mogelijke scenario’s. Er wordt op allerlei plekken volop geëxperimenteerd met digitale en virtuele instrumenten om opleiding, trainen en oefenen (OTO) te kunnen vormgeven buiten de werkelijke tunnel. De Westerscheldtunnel lijkt hierin in Nederland koploper te zijn, maar ook op andere plekken (knoppentrainer A4, Railcenter (m.b.t. Railinfra), i-bediencentrale, Gaasperdammertunnel, Zuidasdok, RijnlandRoute, Coentunnel, Velsertunnel en KWA-tunnel) is en worden instrumenten ontwikkeld.
Doel van het project
Met dit project wil het COB-netwerk op basis van de ervaringen, meningen en ideeën van de direct betrokken stakeholders (tunnelbeheerders, -bedieners, -hulpdiensten, -BG, veiligheidsbeambten, projectorganisaties, etc.) de ontwikkeling van virtueel OTO in kaart brengen, stimuleren en deze stakeholders helpen in hun visievorming en het maken van strategische keuzes.
Door middel van demonstraties en rondetafelgesprekken bij diverse stakeholders gaat het projectteam onderzoeken wat de toegevoegde waarde kan zijn van virtueel OTO bij het bereiken en op niveau houden van (een deel van) de leerdoelen die bij OTO horen, ten opzichte van de nu gebruikte niet-virtuele werkvormen. De resultaten van dit traject worden vastgelegd in een aanbeveling virtueel OTO voor tunnelbeheerders en andere stakeholders.
Deelnemers

Arcadis Nederland BV


COB

Leen van Gelder, rol: Coordinator

Gemeente Amsterdam Verkeersleiding (Verkeer en Openbare Ruimte)


Instituut Fysieke Veiligheid


NedMobiel


Proficium B.V.


Rijkswaterstaat VWM Verkeer en Watermanagement


Sweco Nederland B.V.


Westerscheldetunnel N.V.
