Beter spoorwegbeheer door inzet combinatie spoorgeometrie- en spoorgegevens

ProRail verwacht een flinke toename in het spoorgebruik, wat kan leiden tot meer onderhoud in minder tijdvensters. In dit PDEng-traject wordt onderzoek gedaan naar een voorspellend model voor onderhoud, gebaseerd op data zoals de ondergrondkaart van Nederland.

In Nederland rijden 5.500 treinen op 7.000 kilometer spoor. Dagelijks komen 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen via meer dan 400 stations op hun bestemming aan. ProRail schat de komende jaren een stijging van deze aantallen met circa 40 procent. Dit zal indirect leiden tot een toename van defecten aan het spoor met minder tijdvensters om het spoor te onderhouden, wat kan leiden tot hogere onderhoudskosten en verstoringen en lagere punctualiteit. Daarom is nu meer dan ooit een raamwerk voor voorspellend onderhoud nodig.

In dit project, uitgevoerd met Fugro als hoofdsponsor en met behulp van ASSETRail, wordt een voorspellend model gemaakt van, op data gebaseerde KPI’s die worden gebruikt voor beslissingen over het onderhoud van het spoor. Deze verschillende datasets omvatten de ondergrondkaart van Nederland, locaties van wissels en kruisingen, bruggen, tunnels, overwegen en nog veel meer.

Zodra voorspellingen zijn gedaan in combinatie met een onzekerheidswaarde, wordt een analyse gemaakt van structurele parameters (ondergrond, overgangszones, tonnagepassage) om te begrijpen waarom de degradatie van de KPI’s in bepaalde gebieden sneller gaat dan in andere. Het project heeft tot doel een model te creëren dat aannemers van spooronderhoud kan voorzien van alle informatie die nodig is om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Deliverables

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Verzamelen en koppelen van gegevens.

Q3 2023
2

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Probabilistische modellering voor toekomstige prognoses.

Q3 2023
3

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Beslisboombenadering om de redenen achter de verandering van KPI’s met betrekking tot tijd te benadrukken.

Q3 2023

Activiteiten januari-juni 2023

Omschrijving

Draagt bij aan deliverable …

Uitvoeren onderzoek en verwerking in rapportage.

Alle deliverables

Karim heeft zijn opgedane kennis op het gebied van data-monitoring gedeeld met het COB t.b.v. de voorbereidingen voor de uitvraag van monitoring voor de Willemsspoortunnel de Noordtunnel.

-

Becoming a PDEng Tunnels or PhD?

If you are interested in becoming a PDEng or PhD in the COB tunnel programme please check out the links below:

>> Read more about the programme PDEng Tunnels. (NOTE: page is in Dutch)
>> Information flyer in English(pdf, 3MB)

Begeleidingscommissie

COB -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Bart Duijvestijn, rol: Co-coördinator
Ellen van Eijk, rol: Begeleider/Facilitator

Fugro NL Land B.V. -

Locatie: Leidschendam, Veurse Achterweg 10
Karim El Laham, rol: PDEng

ProRail B.V. -

Locatie: Rotterdam, Delfseplein 27j
Edwin Westerduijn, rol: Voorzitter