Beter spoorwegbeheer door inzet combinatie spoorgeometrie- en spoorgegevens

ProRail verwacht een flinke toename in het spoorgebruik, wat kan leiden tot meer onderhoud in minder tijdvensters. In dit EngD-traject is onderzoek gedaan naar een voorspellend model voor onderhoud, gebaseerd op data zoals de ondergrondkaart van Nederland.

In Nederland rijden 5.500 treinen op 7.000 kilometer spoor. Dagelijks komen 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen via meer dan 400 stations op hun bestemming aan. ProRail schat de komende jaren een stijging van deze aantallen met circa 40 procent. Dit zal indirect leiden tot een toename van defecten aan het spoor met minder tijdvensters om het spoor te onderhouden, wat kan leiden tot hogere onderhoudskosten en verstoringen en lagere punctualiteit. Daarom is nu meer dan ooit een raamwerk voor voorspellend onderhoud nodig.

In dit project, uitgevoerd met Fugro als hoofdsponsor en met behulp van ASSETRail, is een voorspellend model gemaakt van, op data gebaseerde KPI’s die worden gebruikt voor beslissingen over het onderhoud van het spoor. Deze verschillende datasets omvatten de ondergrondkaart van Nederland, locaties van wissels en kruisingen, bruggen, tunnels, overwegen en nog veel meer.

Zodra voorspellingen zijn gedaan in combinatie met een onzekerheidswaarde, wordt een analyse gemaakt van structurele parameters (ondergrond, overgangszones, tonnagepassage) om te begrijpen waarom de degradatie van de KPI’s in bepaalde gebieden sneller gaat dan in andere. Het project heeft tot doel een model te creëren dat aannemers van spooronderhoud kan voorzien van alle informatie die nodig is om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Geslaagd!

Dit project is succesvol afgerond. Karim heeft zijn scriptie is op 28 september 2023 gepresenteerd. Op basis van zijn proefschrift schrijft Karim een artikel voor IEEE Access. Als hier geen gevoelige data instaat, wordt het document (of een versie daarvan) openbaar beschikbaar gemaakt. Met zijn afstudeerwerk heeft Karim de PWI’s Young achievers award gewonnen.

Deliverables 2023

Nr.

Omschrijving

Verwachte opleverdatum

1

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Verzamelen en koppelen van gegevens.

Gereed
2

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Probabilistische modellering voor toekomstige prognoses.

Gereed
3

Casestudy A2-corridor, spoor Amsterdam-Eindhoven: Beslisboombenadering om de redenen achter de verandering van KPI’s met betrekking tot tijd te benadrukken.

Gereed

Becoming a EngD Tunnels or PhD?

If you are interested in becoming a EngD or PhD in the COB tunnel programme please check out the links below:

>> Read more about de PhD-projects 
>> Read more about the programme EngD Tunnels. (NOTE: page is in Dutch)
>> Information flyer in English(pdf, 3MB)

Begeleidingscommissie

COB -

Locatie: Delft, Van der Burghweg 2
Bart Duijvestijn, rol: Coordinator
Ellen van Eijk, rol: Begeleider/Facilitator

Fugro NL Land B.V. -

Locatie: Leidschendam, Veurse Achterweg 10
Karim El Laham, rol: PDEng

ProRail B.V. -

Locatie: Rotterdam, Delfseplein 27j
Edwin Westerduijn, rol: Voorzitter