Nieuwsbrief september 2018

In deze nieuwsbrief:

>> Nieuwe Onderbouwing en Verdieping
>> Input van alle kanten, en output!
>> Ook bij het COB…

Nieuwe Onderbouwing en Verdieping

Het is alweer de laatste editie van dit jaar, de Onderbouwing van september. Alle artikelen staan online voor u klaar in de Verdieping.

Het themagedeelte sluit aan bij het project Common ground voor ondergrondse infra. De artikelen gaan over allerlei aspecten van het aanleggen, verleggen en beheren van kabels en leidingen:

  • City Deal moet (ook) aardgasvrij dichterbij brengen
    De gemeente Amsterdam pakt het aardgasvrij maken van de stad gebiedsgericht aan, waarbij verschillende opgaven gecombineerd worden. In een pilot wordt onderzocht hoe ze dat proces het best structureel kunnen inrichten.
  • Graafschade: de weerbarstigheid van de praktijk
    De daling van het aantal graafschades stagneert, ondanks de afspraken die de ketenpartijen de afgelopen jaren hebben gemaakt. Heijmans en Agentschap NL pleiten voor verdere samenwerking om te bepalen wat er speelt in de praktijk en te snappen waar en waarom het toch nog misgaat.
  • Investeren in zorgvuldige kostenverdeling
    Alleen al het inventariseren van de kabels en leidingen die verlegd moeten worden, was een megaklus bij de RijnlandRoute. Daarna volgde nog het bepalen van de schadevergoedingen, wat eveneens complex is. Hiervoor was wel een praktisch instrument voorhanden.
  • Convenant Rotterdam: graafrust, kostenreductie en minder hinder
    ‘Het venijn zit in de start, niet in de staart’: een van de lessen die is opgedaan binnen het convenant Samenwerken in de buitenruimte in Rotterdam. In onderhoudsprojecten voor kabels en leidingen in de ondergrond kan de kostenreductie misschien wel oplopen tot twintig procent.
  • De visie van… Edith Boonsma
    Als projectleider van Common ground voor ondergrondse infra deelt Edith Boonsma alvast enkele bijzonderheden uit de interviews die tot nu toe voor het project zijn gehouden.

Er zijn ook interessante verhalen buiten het thema:

Input van alle kanten, en output!

Na zo’n dertig individuele interviews was het tijd voor een (nog) bredere aanpak. Op 4, 11, 12 en 18 september jl. werden stakeholders van Common ground voor ondergrondse infra per groep geïnterviewd. Op 19 oktober 2018 worden opgedane inzichten gedeeld tijdens de voortgangsbijeenkomst.

Het project Common ground voor ondergrondse infra omvat een analyse van de ontwikkelopgave, belangen, kennisvragen, instrumenten en oplossingen van alle bij de ondergrondse kabel- en leidingeninfrastructuur betrokken partijen. De groepsinterviews hebben vooral het beeld uit de individuele interviews bevestigd. Dat is belangrijk, want ‘common ground’ betekent tenslotte ‘gedeelde grond’: het doel is tot een gezamenlijke visie te komen waarin alle partijen zich gekend voelen. Om diezelfde reden wordt op 19 oktober 2018 een voortgangsbijeenkomst georganiseerd.

Op 19 oktober 2018 bent u van 9.00 tot 12.30 uur van harte welkom op de Bouwcampus in Delft. Op de agenda staat een terugkoppeling van de individuele interviews en de groepsinterviews. Vragen zoals ‘herken jij dit?’ en ‘zie je dit ook zo?’ komen aan de orde. De deelnemers bepalen gezamenlijk welke onderwerpen verder uitgediept moeten worden. Aanmelden kan bij Karin Clement: karin.clement@cob.nl / 085 4862 410.

Ook bij het COB…

Bijeenkomst platform Veiligheid: 5 december 2018
Op sinterklaasdag komt het platform Veiligheid bijeen om terug te kijken en vooruit te blikken. Wat hebben de projecten het afgelopen jaar gebracht? En welke onderwerpen willen de deelnemers in 2019 op de agenda zien? Daarnaast zal Arjan Tromp zichzelf voorstellen als nieuwe coördinator.

Deelnemers tunnelprogrammma
Wat waren we blij met zoveel sollicitanten voor het tunnelprogramma! Iedereen heeft een plekje gekregen, voorzitters en secretarissen zijn benoemd, expertteams gaan van start. Alle  namen staan online op de projectpagina’s, zie bijvoorbeeld Modulair verbouwen. Veel projecten zijn al begonnen, anderen hebben binnenkort hun startbijeenkomst. Houd LinkedIn en de nieuwsbrief in de gaten!

Internationaal congres 27 nov. 2018: Beyond a tunnel vision
Volgende week wordt het programma van het congres Beyond a tunnel vision gepubliceerd. De dag staat in het teken van de renovatieopgave in de tunnelsector. Het congres vindt plaats op 27 november 2018 in Brussel.

Groeiboek Cybersecurity gaat groeien
Het huidige groeiboek Cybersecurity richt zich vooral op tunnelbeheerders. Voor een aanvulling met aandachtspunten en mogelijke maatregelen voor cybersecurity tijdens de ontwerpfase is een nieuwe werkgroep samengesteld, met oude en nieuwe leden. Op 9 november 2018 komt deze voor het eerst bijeen.

Diner van de Ondergrond
De afgelopen jaren ging de aandacht vaak uit naar tunnels, nu staan kabels en leidingen centraal tijdens het Diner van de Ondergrond op 7 november 2018. De editie van dit jaar vindt plaats in Boompjes, pal aan de Maas in Rotterdam. De gasten worden op persoonlijke titel uitgenodigd.