De projecten die zijn ingediend voor de Schreudersstudieprijs 2018, hebben een ander accent dan die voor eerdere edities. De jury ziet dat de technische inzendingen zich meer richten op verbeteringen van objecten en technieken. Ook de conceptuele inzendingen zijn voornamelijk toegespitst op verbeteringen. Net als in 2016 waren er veertien inzendingen, vier van hogescholen en tien van universiteiten. Onder de inzendingen waren tien technische en vier conceptuele projecten.

Carolina Lantinga (TU Delft) won in de categorie Techniek met Comparison between static and transient face stability. Casestudy: The RijnlandRoute. Thijs Niemeijer (Saxion Hogeschool) won in de categorie Conceptueel met zijn project Zichtbaar & onzichtbaar. De ruimte als één geheel, hoe boven- en ondergrond een eenheid vormen. Met zijn pitch op het COB-congres op 22 juni 2018 won hij ook de publieksprijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Maurizio Mattiacci kreeg met zijn project The added values of multifunctional underground constructions een eervolle vermelding in de categorie Conceptueel.

Van links naar rechts: Thijs Niemeijer, Ruben van Monfort, Maurizio Mattiacci, Kubilay Bekarlar en Carolina Lantinga. (Foto: Vincent Basler)

Vijf genomineerden

De 2018-editie van de Schreudersstudieprijs kende vijftien inzendingen, waarvan er een niet aan het reglement voldeed. Onder de veertien beoordeelde projecten waren tien technische en vier conceptuele projecten. De jury heeft drie technische en twee conceptuele inzendingen genomineerd. Naast de twee winnaars heeft de jury ook een eervolle vermelding toegekend.

Maurizio Mattiacci (TU Delft) • Eervolle vermelding

Eervolle vermelding in de categorie conceptueel voor het project The added values of multifunctional underground constructions. An analysis based on the observation of the effects, their consideration and appraisal in the decision-making. Een studie naar de meerwaarde van ondergronds bouwen en de manier waarop die meerwaarde kan worden betrokken bij de afweging van het realiseren van de ondergrondse constructie, die door de jury zo belangrijk wordt gevonden, dat zij de faculteit Technology, Policy and Management van de TU Delft aanmoedigt hiermee gestructureerd voort te gaan.

Kubilay Bekarlar (TU Delft)

Nominatie voor het onderzoek Steel-concrete-steel sandwich immersed tunnels for large spans naar de toepassing van staal-beton-staal-sandwichconstructies voor het fabriceren van afgezonken tunnelelementen. Met deze techniek kan een bredere dwarsdoorsnede van de tunnel worden gecreëerd. Deze methode vergroot de toepassingsmogelijkheden van grotere tunnels en daarmee het ondergronds bouwen.

Ruben van Montfort (TU Delft)

Nominatie voor de studie Afkeurniveau van zinkvoegen in bestaande afzinktunnels naar het schadepatroon van zinkvoegen in bestaande tunnels als gevolg van zetting en veroudering. Er zijn faalmechanismen in kaart gebracht die belangrijk zijn voor het vaststellen van betrouwbaarheid en onderhoud. Hierdoor kunnen ondergrondse constructies een veel langere levensduur krijgen dan waarvoor deze oorspronkelijk zijn ontworpen.