Schreudersprijs 2022

In 2022 reikt Stichting A.M. Schreuders weer de prestigieuze Schreudersprijs uit; dé prijs voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen waaraan een geldbedrag van 25.000 euro verbonden is!

De Schreudersprijs kent een open inschrijving: wie denkt in 2022 voor de prijs in aanmerking te komen, kan zijn of haar bijdrage insturen. Een onafhankelijk jury van deskundigen buigt zich over alle inzendingen en selecteert de beste. Uit deze genomineerden wordt vervolgens de winnaar aangewezen. Deze ontvangt 25.000 euro.

De jury van de Schreudersprijs 2022 had een pittige klus. Na een noodzakelijk ingelast pauzejaar (corona) waarin geen prijs is uitgereikt, was er voor de jury een extra rijke oogst aan projecten uit de afgelopen drie jaar. Ze vormden een fraai en gedifferentieerd palet. “Hierdoor was het moeilijker om tot de selectie van genomineerden te komen en daaruit een winnaar te kiezen”, staat in het juryrapport. Daarnaast was zichtbaar dat het kennisniveau de afgelopen jaren is gestegen: “Kennis en ervaringen worden in een steeds breder palet aan toepassingen opgedaan én gedeeld. De breedte en de diversiteit van de elf inzendingen voor de Schreudersprijs 2022 zijn daarvan het bewijs. De stijgende lijn in de kennisontwikkeling is in de projecten duidelijk zichtbaar. Alle inzendingen waren van een extreem hoog niveau.”

De winnaars van de Schreudersprijs 2022 op het COB-congres. (Foto: Vincent Basler)

De winnaar: IJboulevard

Een inzending van Van Hattum en Blankevoort, VenhoevenCS architecture en gemeente Amsterdam. De winnaars aan het woord.

Viermaal de beste in hun soort

Zoals de jury al aangegeven heeft: het niveau lag hoog. De andere genomineerden op een rijtje.