Meedoen in het tunnelprogramma: 25 opties!

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: het tunnelprogramma van het COB-netwerk begint serieuze vormen aan te nemen. Wilt u niets missen en mede invulling geven aan de ontwikkelingen die ingezet worden, dan is nú het moment om in actie te komen. U kunt solliciteren op 25 functies.

Voor het tunnelprogramma zijn inmiddels acht projecten vormgegeven. Vier voor de ontwikkellijn Civiel ander (ver)bouwen en vier voor de lijn Digitale tunneltweeling. Voor alle acht projecten zijn er vacatures. Soms gaat het om betaalde functies zoals voorzitter of secretaris. Daarnaast zoekt het COB voor veel projecten experts die onbetaald een centrale rol willen vervullen.

Hieronder ziet u alle openstaande vacatures op een rij. Het genoemde aantal uren is een inschatting van het maximum aantal uren. Solliciteren kan via de pagina van het project. Daar vindt u ook meer informatie over het project en de functie(s).

Project Vacature Periode Uren Betaling Korte toelichting
Project Risico’s in kaart Ervaringsdeskundigen 2018-2019 4 uur per persoon per interview Onbetaald We zoeken mensen die geïnterviewd willen worden over hun eigen ervaring bij lopende, afgeronde en voorbereide renovatieprojecten.
Interviewers/ trainees/ afstudeerders 2018-2019 50 uur per persoon per jaar Kleine vergoeding in overleg Voor het afnemen van de interviews op basis van de vragenlijst zoals die door het kernteam is vastgesteld, zoeken we trainees die op deze manier hun blikveld willen verruimen en die de problematiek van het bepalen van de scope van een renovatie en groot onderhoud beter willen leren begrijpen.
Stuurgroep Constructief falen Secretaris 2018-2021 198 uur in totale periode Betaald De secretaris bereidt de ongeveer veertien bijeenkomsten voor, is aanwezig, zorgt voor verslaglegging, houdt voorbereidend overleg met de voorzitter en het COB en schrijft eind/tussenrapportages, interviews, ed. Deze vacature is bijzonder geschikt voor studentassistenten richting civiele techniek, promovendi of net afgestudeerde professionals die geïnteresseerd zijn in fundamentele vraagstukken die uit de praktijk komen.
Commissie Deformatie Secretaris 2018-2021 220 uur in totale periode Betaald De secretaris bereidt de ongeveer twintig bijeenkomsten voor, is aanwezig, zorgt voor verslaglegging, houdt voorbereidend overleg met de voorzitter en het COB en schrijft eind/tussenrapportages, interviews, ed. Deze vacature is bijzonder geschikt voor studentassistenten richting civiele techniek, promovendi of net afgestudeerde professionals die geïnteresseerd zijn in fundamentele vraagstukken die uit de praktijk komen.
6-10 leden 2018-2021 50 uur per persoon per jaar Onbetaald We zoeken experts op het gebied van deformatie van tunnels, zowel vanuit geotechnisch, constructief of modelmatig perspectief. Betrokkenheid bij (inter)nationale tunnelprojecten waarbij dit soort problematiek speelt, is een pre.
Commissie Degradatie Secretaris 2018-2021 220 uur in totale periode Betaald De secretaris bereidt de ongeveer twintig bijeenkomsten voor, is aanwezig, zorgt voor verslaglegging, houdt voorbereidend overleg met de voorzitter en het COB en schrijft eind/tussenrapportages, interviews, ed. Deze vacature is bijzonder geschikt voor studentassistenten richting civiele techniek, promovendi of net afgestudeerde professionals die geïnteresseerd zijn in fundamentele vraagstukken die uit de praktijk komen.
6-10 leden 2018-2021 50 uur per persoon per jaar Onbetaald We zoeken experts op het gebied van degradatie van materialen en componenten van tunnels, denk aan degradatie van beton, corrosie van wapening, afspatgedrag, kwaliteit van reparaties, renovatieproblematiek etc. Betrokkenheid bij (inter)nationale tunnelprojecten waarbij dit soort problematiek speelt, is een pre.
Project Modulair verbouwen Gezamenlijke taak van voorzitter, secretaris en leden:

Op basis van input van afgeronde, lopende en komende renovatieprojecten komen tot een afwegingskader voor modulair verbouwen, een beschrijving van alle mogelijke scenario’s en alle voors en tegens daarvan.

Voorzitter 2018-2019 78 uur in totale periode Betaald De voorzitter vervult een belangrijke rol in het nader verkennen en definiëren van de scope van dit project, waarbij politiek gevoel, technisch inzicht en praktijkervaring even belangrijke kernkwaliteiten zijn.
Secretaris 2018-2019 192 uur in totale periode Betaald De secretaris is verantwoordelijk voor het schrijven van de deliverables, rapportages, interviews en hoofdstukken van het groeiboek Renoveren kun je leren. Van de secretaris verwachten we technisch inzicht, praktijkervaring en gevoel voor verhoudingen plus een aantoonbaar talent om complexe materie helder en toegankelijk te formuleren, hoofd- en bijzaken te scheiden en plezier te hebben in het najagen en vinden van informatie en ervaringen.
6-10 leden 2018-2019 50 uur per persoon per jaar Onbetaald Van de leden wordt verwacht dat zij aanwezig zijn bij ongeveer acht bijeenkomsten en dat ze elk een aantal interviews en groepsgesprekken zullen uitvoeren.
Ervaringsdeskundigen 2018-2019 4 uur per persoon per interview Onbetaald We zoeken mensen die geïnterviewd willen worden over hun eigen ervaring met modulair verbouwen of de afwegingen daarvoor bij lopende, afgeronde en voorbereide renovatieprojecten.
Interviewers/ trainees/ afstudeerders 2018-2019 50 uur per persoon  per jaar Kleine vergoeding in overleg Voor het afnemen van de interviews op basis van de kaders die door het kernteam worden vastgesteld, zoeken we trainees die op deze manier hun blikveld willen verruimen en het concept van modulair verbouwen in hun vingers willen krijgen. Ook het verwerken en analyseren van de gevonden resultaten, het meedraaien in het projectteam, het doen van bureauonderzoek en het vervullen van een afstudeeronderzoek behoren tot de mogelijkheden.
Project Ken je tunnel Leden 2018-2019 50 uur per persoon per jaar Onbetaald De leden van de werkgroep Ken je tunnel zijn in de praktijk al bezig met het schrijven van een handboek voor de eigen tunnel of hebben de ambitie dat tussen nu en eind 2019 te gaan doen.
Project Probleemloos open met digitale tunneltweeling Voorzitter 2018-2019 159 uur in totale periode Betaald Het COB heeft een werkmethode ontwikkeld om de kansen op een probleemloze openstelling van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten te vergroten door gebruik van digitale instrumenten. De voorzitter zal samen met de secretaris  een centrale rol vervullen in het succesvol uitbouwen van deze methode.
Teams die ook probleemloos open willen m.b.v. de digitale tunneltweeling 2018-2019 N.t.b. Onbetaald Dit COB-project richt zich vooralsnog op drie nieuwbouwprojecten van Rijkswaterstaat, namelijk de A16 Rotterdam, de RijnlandRoute en de Blankenburgverbinding. Mogelijk ziet u ook kansen voor deze aanpak bij uw renovatieproject, railproject of nieuwe niet-rijkstunnel. Let op: dit betekent wel een uitbreiding van de scope van het huidige project en dus extra kosten die door uw project gefinancierd moeten worden.
Project Virtueel testen, koplopergroep Gezamenlijke taak van voorzitter, secretaris en leden:

Het formuleren van eenduidige verwachtingen, definities en een gezamenlijk kader vanuit de experts in het veld (OG en ON), het ondersteunen van praktijkprojecten bij het nadenken over, visievorming op en etaleren van de mogelijkheden van virtueel testen.

Voorzitter 2018-2020 126 uur in totale periode Betaald De voorzitter van de koplopergroep gaat proactief op zoek naar koplopers en zorgt voor een veilige, dynamische werkomgeving waarbinnen een brede vertegenwoordiging van partijen samen aan de slag gaat. De voorzitter overlegt ook met de voorzitter van de groep BG en de ontwikkelaars van de technische roadmap.
Secretaris 2018-2020 144 uur in totale periode Betaald De secretaris van de koplopergroep schrijft zowel de tussenrapportages als de eindrapportage (aanbeveling virtueel testen voor tunnelprojecten).
12-15 leden 2018-2020 50 uur per persoon per jaar Onbetaald We zoeken experts met aantoonbare ervaring in het virtueel testen, zowel binnen als buiten de tunnelsector, die zowel een visie als een praktische aanpak meebrengen en willen delen met elkaar ten behoeve van de gehele sector.
Project Virtueel testen, groep BG Gezamenlijke taak van voorzitter, secretaris en leden:

De juiste randvoorwaarden voor virtueel testen formuleren vanuit bevoegd gezag. Doel is het kweken van vertrouwen, het nadenken over, visievorming op en etaleren van de mogelijkheden van virtueel testen voor BG.

Voorzitter 2018-2020 126 uur in totale periode Betaald De onafhankelijke en sterke voorzitter van de groep BG gaat proactief langs bij alle bevoegd gezagen om als eerste draagvlak en focus te vinden voor deze groep. De voorzitter brengt de dialoog op gang  tussen de bevoegde gezagen en met andere stakeholders. De voorzitter overlegt ook met de voorzitter van de koplopergroep en de ontwikkelaars van de technische roadmap.
Secretaris 2018-2020 144 uur in totale periode Betaald De secretaris schrijft zowel de tussenrapportages als de eindrapportage (aanbeveling virtueel testen voor bevoegde gezagen).
12-15 leden 2018-2020 50 uur per persoon per jaar Onbetaald We zoeken bevoegde gezagen die verantwoordelijk zijn voor tunnels binnen hun werkgebied en graag met collega’s in een veilige omgeving buiten de dynamiek van hun eigen rol en verantwoordelijkheid ervaringen willen delen en hun expertise op dit gebied willen vergroten.
Project Virtueel OTO 12-15 leden 2018-2020 50 uur per persoon per jaar Onbetaald Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van virtueel OTO of heeft u hier binnen of buiten de tunnelwereld ervaring mee, sluit u dan aan bij dit COB-project. We denken specifiek aan tunnelbeheerders en -bedieners, wegverkeersleiders, hulpdiensten, toeleveranciers en trainers.
Van boekenkast naar digitaal Gezamenlijke taak van voorzitter, secretaris en leden:

Het probleem en de mogelijkheden verkennen. Na een jaar levert deze groep een eerste verkenning van boekenkast naar digitaal op, perspectief van de tunnelbeheerder. In het tweede jaar passen we de groep aan door de markt en andere stakeholders uit te nodigen de dialoog aan te gaan. Deze gecombineerde groep levert een aanbeveling vanuit beheerdersperspectief op.

Voorzitter 2018-2020 130 uur in totale periode Betaald De voorzitter gaat proactief langs bij tunnelbeheerders en hun teams om hen te stimuleren gezamenlijk het probleem te verkennen en stappen te maken van boekenkast naar digitaal.
Secretaris 2018-2020 232 uur in totale periode Betaald De secretaris is verantwoordelijk voor het schrijven van zowel de verkenning als de aanbeveling.
12-15 leden 2018-2020 50 uur per persoon per jaar Onbetaald Als tunnelbeheerder of anderszins betrokken bij het dagelijks beheer van een tunnel kunt u  lid worden van deze werkgroep.