Serious game Samen zonder schade

Om het gedrag van mensen werkzaam in de ondiepe ondergrond te kunnen analyseren en indien nodig te veranderen heeft het COB een serious game ontwikkeld. In samenwerking met het CROW is het spel geprofessionaliseerd en nu ook bij u op kantoor te spelen.

Iedereen werkzaam in de ondiepe ondergrond weet het: kabels en leidingen liggen nooit waar je ze verwacht. Graafwerkzaamheden leiden hierdoor vaak tot schade, vertraging en veel discussie. Het COB-project Samen zonder schade richt zich op een verandering in cultuur. Want ondanks allerlei wetten, regels, richtlijnen, vormen van toezicht en stappenplannen voor een zorgvuldig graafproces, ontstaat er nog steeds graafschade. Door uit te zoeken waarom stakeholders zich gedragen zoals ze doen, waarom ze bepaalde keuzes maken, wordt duidelijk wat nodig is om te veranderen. De serious game helpt daarbij. 

Door het spel te spelen krijgen deelnemers meer inzicht in waarom besluiten worden genomen in bepaalde fases van een proces. Ook worden de consequenties van deze besluiten direct helder. Aansluitend kunnen deelnemers zien wat de gevolgen zijn van een andere aanpak. Die andere aanpak is geen gok of probeersel, maar gebaseerd op de interventies van een gedragswetenschapper. Zoiets nuttigs mag natuurlijk niet wegzakken. Daarom is het nu mogelijk om het spel te spelen vanuit een project(team)!

Individueel spelen in oktober 2024

Wilt u het ook eens meemaken zonder zelf een groep spelers te hoeven verzamelen? Dat kan! Op twee dinsdagen, 1 en 8 oktober 2024, wordt het spel gespeeld bij het COB in Delft. Deelname is gratis. Inschrijven kan per mail aan mariska.bos@cob.nl.

Met een eigen groep

Stel een groep van 5 tot 12 spelers samen vanuit diverse organisaties, liefst is er natuurlijk iemand voor elke rol uit het spel: opdrachtgever, netbeheerder(s), opdrachtnemer, grondroerder en feitelijk graver. Alle materialen zijn gratis op aanvraag verkrijgbaar via het COB. Ook krijgt u kosteloos begeleiding van experts van het COB. Het spel duurt tussen de 2 en 4 uur.

U kunt het spel spelen bij u op kantoor, maar op neutraal terrein bij het COB kan ook! Neem voor de mogelijkheden contact op met Manon Bouwer via manon.bouwer@cob.nl.