Nieuwsbrief juni 2018

In deze nieuwsbrief:

>> COB-congres 2018
>> Solliciteren voor het tunnelprogramma: 25 functies
>> Winnaars schreudersstudieprijs 2018
>> Rapport Worstelen met kabels en leidingen
>> Ketenanalyse aardgasvrije stadswijk
>> Pak het (internationale) podium!
>> Ook bij het cob…

COB-congres 2018: geslaagd!

Het paste maar net, vrijdag 22 juni jl. in de Bouwcampus. De driehonderd gasten op het COB-congres bruisten van de energie. Met twee plenaire sessies en eenentwintig subsessies was er veel te leren. Wat het COB betreft is het netwerk met vlag en wimpel geslaagd!

(Foto: Vincent Basler)

Voor wie een presentatie nog eens wil nalezen, staan de slides nu op de congrespagina. Online vindt u ook meer foto’s van deze geweldige dag.
>> Naar congrespagina

Solliciteren tunnelprogramma: 25 functies

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: het tunnelprogramma van het COB-netwerk begint serieuze vormen aan te nemen. Wilt u niets missen en mede invulling geven aan de ontwikkelingen die ingezet worden, dan is nú het moment om in actie te komen. U kunt solliciteren op 25 functies.

Voor het tunnelprogramma zijn inmiddels acht projecten vormgegeven. Vier voor de ontwikkellijn Civiel ander (ver)bouwen en vier voor de lijn Digitale tunneltweeling. Voor alle acht projecten zijn er vacatures. Soms gaat het om betaalde functies zoals voorzitter of secretaris. Daarnaast zoekt het COB voor veel projecten experts die onbetaald een centrale rol willen vervullen.
>> Lees meer

Winnaars Schreudersstudieprijs 2018

Carolina Lantinga (TU Delft) en Thijs Niemeijer (Saxion) hebben de Schreudersstudieprijs 2018 gewonnen! Carolina in de categorie Techniek, Thijs in de categorie Conceptueel. Thijs won ook de allereerste publieksprijs. Voor Maurizio Mattiacci (TU Delft) was er een eervolle vermelding.
>> Lees meer over de Schreudersstudieprijs

De winnaars in 2018. Van links naar rechts: Thijs Niemeijer, Ruben van Monfort, Maurizio Mattiacci, Kubilay Bekarlar en Carolina Lantinga. (Foto: Vincent Basler)

Rapport: Worstelen met kabels en leidingen

Bij veel grote bouw- en infraprojecten vormen de ondergrondse kabels en leidingen een grote uitdaging. In de praktijk blijkt dat er niet één juiste aanpak is om deze ondergrondse infrastructuur te verleggen; er zijn er vele! Het rapport Worstelen met kabels en leidingen presenteert de uitkomsten van een inventarisatie bij praktijkprojecten.

​Wat zijn de gemene delers, wat zijn de verschillen? En van welke inzichten kunnen toekomstige projecten profijt hebben? Deze vragen lagen ten grondslag aan het project Kabels en leidingen in grote projecten. Er zijn interviews afgenomen bij zes praktijkprojecten: Ombouw Amstelveenlijn, Omlegging Badhoevedorp, Gaasperdammerweg, Rotterdamsebaan, Spoorzone Delft en OBSP Leiden. De verworven inzichten laten zien dat de omgang met kabels en leidingen in grote infrastructurele projecten wel een technische component heeft, maar dat de essentie ligt op het sociale vlak.
>> Download het rapport gratis vanaf de kennisbank

Ketenanalyse aardgasvrije stadswijk

Van gas los: dat is werken met de ondergrond. U weet dat misschien allang, maar veel bestuurders die te maken krijgen met de energietransitie realiseren zich dat niet. Het COB-netwerk heeft een ketenanalyse gemaakt die inzicht geeft in de ‘zwarte doos’ van ondergrondse kabels en leidingen.

Ook bij het COB…

Bijeenkomst platform Beheer en onderhoud
Op 5 september 2018 komt het platform Beheer en onderhoud weer bijeen; de eerste keer met Hans Janssens als platformcoördinator. Hij is zich druk aan het inlezen en met mensen kennis aan het maken. Tijdens de bijeenkomst zal Hans zich nader voorstellen en samen met de leden de onderwerpen voor de komende periode inventariseren en prioriteren. Heeft u onderwerpen die zeker besproken moeten worden? Schroom dan niet deze aan Hans door te geven via hans.janssens@cob.nl. Platformleden ontvangen binnenkort een uitnodiging voor de bijeenkomst. Nog geen lid maar wel interesse? Neem ook dan contact op met Hans. Tot 5 september!
>> Naar platformpagina​