Om het jaar beloont Stichting A.M. Schreuders een student die een bijzonder afstudeerproject heeft afgerond op het gebied van ondergronds ruimtegebruik aan een Nederlandse hbo- of wo-instelling. De stichting wil de vernieuwende blik van studenten blijven stimuleren. De kiem van (ondergronds) bouwend Nederland ligt immers in het onderwijs. 

De Schreudersstudieprijs is dé prijs voor een afstudeeronderzoek op het gebied van ondergronds bouwen. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro. Voor eventuele eervolle vermeldingen ligt een oorkonde en 500 euro klaar.

Schreudersstudieprijs 2021

Een jaartje later dan gepland, en dat levert nóg meer mooie projecten op! Studenten die tussen 1 april 2018 en 24 september 2021 zijn afgestudeerd konden meedingen naar de prijs die op 25 november 2021 is uitgereikt. Vooraf zijn de zes genomineerden van 2021 gekozen. Op 25 november pitchten zij hun werk in één minuut. Aansluitend zijn de winnaars bekendgemaakt.

Genomineerd in de categorie techniek:
Mart-Jan Hemel; Submerged floating tunnel. The dynamic response due to fluid-structure interaction
Natalia Vilanova Hanusaik; Analysis and optimization of transverse post-tensioning in concrete immersed tunnels
Inge de Wolf; The observational method for building pits in soft soil conditions

Genomineerd in de categorie ruimtelijke kwaliteit:
Yerun Karabey; Groningen grows its own food in 2050: The foodline
Jordy van der Veen; Uit eigen bodem
Charlotte van der Woude; Nature is under your feet

Winnaars
In de categorie techniek heeft Inge de Wolf met haar afstuurwerk The observational method for building pits in soft soil conditions gewonnenZij ging met de felbegeerde 2.500 euro naar huis. In de categorie ruimtelijke kwaliteit waren er zelfs twee winnaars; Yerun Karabey en Jordy van der Veen scoorden allebei evenveel jurypunten en sleepten dus beiden de hoofdprijs in de wacht.

Charlotte van der Woude kreeg van de jury een eervolle vermelding en de bijbehorende 500 euro en Mart-Jan Hemel ging er met de publieksprijs van 500 euro vandoor.

>> Alle inzendingen 2021
>> Advertentie (pdf, 610 KB)

De winnaars van 2021. Foto: COB

Schreudersstudieprijs 2018

De jury nomineerde vijf studenten uit veertien inzendingen (op alfabetische volgorde):

 1. Kubilay Bekarlar – TU Delft – Steel-Concrete-Steel sandwich immersed tunnels for large spans (Techniek)
 2. Carolina Lantinga – TU Delft – Comparison between static and transient face stability. Case-Study: The Rijnlandroute (Techniek)
 3. Maurizio Mattiacci – TU Delft – The added values of multifunctional underground constructions. An analysis based on the observation of the effects, their consideration and appraisal in the decision-making (Conceptueel ontwerp)
 4. Ruben van Montfort – TU Delft – Afkeurniveau van zinkvoegen in bestaande zinktunnels (Techniek)
 5. Thijs Niemeijer – Saxion hogeschool Deventer – Zichtbaar & onzichtbaar. De ruimte als één geheel, hoe boven- en ondergrond een eenheid vormen (Conceptueel ontwerp)

Op 22 juni 2018 is tijdens het COB-congres de Schreudersstudieprijs 2018 uitgereikt. Alle genomineerden stonden op het podium, want ‘als je uit veertien inzendingen bent genomineerd, ben je al een winnaar’, aldus Frits van Tol, emeritus hoogleraar Geo-engineering, die de prijs uitreikte. Hij overhandigde dan ook alle genomineerden een oorkonde.

In de categorie werd Carolina Lantinga (TU Delft) de winnares. Thijs Niemeijer (Saxion) won in de categorie Conceptueel. Zij ontvingen ieder een geldbedrag van 2.500 euro. In de categorie Conceptueel was er ook een eervolle vermelding voor Maurizio Mattiacci (TU Delft). Hieraan was 500 euro verbonden.

Dit jaar kon het publiek voor het eerst ook een stem uitbrengen. Met 66 van de 151 stemmen kreeg Thijs de primeur: hij mocht een extra cheque van 500 euro mee naar huis nemen als winnaar van de publieksprijs.

>> In de Verdieping van september 2018 leest u meer over de winnaars en genomineerden
>> Download de scripties via de kennisbank

De winnaars in 2018. Van links naar rechts: Thijs Niemeijer, Ruben van Monfort, Maurizio Mattiacci, Kubilay Bekarlar en Carolina Lantinga. (Foto: Vincent Basler)

Winnaars 2016

Op 8 december 2016 is tijdens het COB-congres de Schreudersstudieprijs 2016 uitgereikt aan:

 • WINAAR TECHNIEK: Tomas Weeda (TU Delft)
  Feasibility study of lowering the Beneluxtunnel
 • WINNAAR CONCEPTUEEL: Giel Sengers (Academie voor Bouwkunst)
  Hommage au Borinage

De overige genomineerden:

 • Rens Pater en David-Jan Smeenge (Windesheim)
  Aardbevingsbestendigheid van onderdoorgangen
 • Jan-Peter Pilon (Hogeschool van Amsterdam)
  Aardbevingsbelasting op bouwkuipen
 • Sabina Pruis (Universiteit Utrecht)
  The role of system builders in urban underground space: A case study on the city of Helsinki
 • Roy Veugen (Universiteit Utrecht)
  Environmental impacts of subsurface buildings

Winnaars 2014

Tijdens het COB-congres op 30 oktober 2014 zijn de winnaars van de Schreudersstudieprijs 2014 bekend gemaakt:

De jury over de vijf genomineerden: “Er waren dit jaar een aantal inzendingen van uitzonderlijk hoog niveau. Hierdoor zijn andere, ook zeer goede projecten net buiten de boot gevallen. Dat is natuurlijk jammer, maar als jury moet je je ook aan de regels houden. De genomineerde projecten maken volgens ons met recht kans op de Schreudersstudieprijs.”

Prijsuitreiking tijdens het COB-congres 2014. Van links naar rechts: Ivana Pieters, Angela Oldenhave, Raymond van Kampen, Darinde Gijzel en Renée van Dorst. Marcel Hertogh (TU Delft) en Ellen van Eijk (COB) overhandigden de oorkondes en bloemen. (Foto’s: Lieneke Koenen)

>>Bekijk de uitreiking van de Schreudersstudieprijs op YouTube