Stichting A.M. Schreuders

Ondergronds bouwen stimuleren en inspireren: dat is het voornaamste doel van Stichting A.M. Schreuders. Zo wil de stichting een positieve bijdrage leveren aan de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Elk jaar reikt Stichting A.M. Schreuders een prijs uit voor een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen. Het ene jaar is dit de Schreudersprijs, die bestemd is voor een bedrijf of instelling. De winnende organisatie ontvangt de prijs bijvoorbeeld voor een innovatieve bouwtechniek of een creatieve ondergrondse oplossing. Het andere jaar wordt de Schreudersstudieprijs uitgereikt. Daarvoor komen studenten van Nederlandse hogescholen of universiteiten in aanmerking. Zij verdienen de prijs met een succesvol afstudeerproject dat te maken heeft met ondergronds bouwen.

Eer en erkenning

Met het winnen van de prijs wordt het bedrijf of de student in het zonnetje gezet en krijgen zij eer en erkenning voor hun opvallende idee of prestatie. Daarnaast ontvangt de winnaar van de Schreudersprijs een cheque van 25.000 euro. Voor de winnende student ligt 2.500 euro klaar.

Hoe kun je winnen?

Beide prijzen kennen een open inschrijving: wie denkt voor de prijs in aanmerking te komen, wordt van harte uitgenodigd zijn of haar project in te sturen. Een onafhankelijk jury van deskundigen buigt zich over alle inzendingen en selecteert de vijf beste projecten. Een van hen zal de prijs mee naar huis nemen. De overige genomineerden maken kans op een eervolle vermelding.

Over de Stichting

De Stichting A.M. Schreuders is in 1998 opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. Op deze manier wil de stichting haar bijdrage leveren aan het oplossen van ruimtelijke problemen in ons dichtbebouwde land in een tijd van overvolle wegen, dichtbebouwde stadskernen en groengebieden die steeds kleiner worden.

De Schreudersprijs 2013 werd op het COB-congres uitgereikt aan de projectorganisatie van de boortunnels van de Noord/Zuidlijn. (Foto: COB)