NZL: van tekening naar werkelijkheid

Gepubliceerd op: 25-01-2012

De eerste jaren leken de tekeningen van het architectenbureau pure sciencefiction, maar de werkelijkheid komt steeds dichter in de buurt. De Noord/Zuidlijn start daarom een bijzondere fotoreeks.

BRON: hierzijnwij.nu

Al sinds het begin van de bouw bieden de artist impressions van architect Benthem Crouwel Architects verleidelijke vergezichten naar een rijdende Noord/Zuidlijn. Tot nu was de realiteit heel anders, maar langzaam maar zeker begint daar verandering in te komen.

In Amsterdam-Noord zijn twee stations in ruwbouw gereed, evenals de tussenliggende tunnels en spoorbakken. De zinktunnels voor in het IJ zijn klaar en worden dit jaar afgezonken. Station Ceintuurbaan, Station Zuid en Station Europaplein zijn ook in ruwbouw klaar. En het boren is al over de helft.

Om de voortgang goed in beeld te brengen, gaat Gé Dubbelman, huisfotograaf van de Noord/Zuidlijn, de komende tijd alle metrostations in ruwbouw fotograferen. Hij doet dit vanuit precies dezelfde hoek als de bestaande artist impressions. Gé’s foto’s worden vervolgens samengesmolten met de tekeningen, waardoor ontwerp en eindresultaat elkaar ontmoeten.

In de eerste transformaties zie je de ‘kathedraal’, het imposante nieuwe metrostation onder het Centraal Station:

Beeld richting CS (Foto: Gé Dubbelman/Hollandse Hoogte)

Beeld richting Damrak (Foto’s: Gé Dubbelman/Hollandse Hoogte)