De Kennisarena kabels en leidingen heeft de afgelopen jaren geleid tot een flink aantal onderzoekstrajecten en kennisproducten. Met het oog op het behouden van ...>>
Samenvatting
De Kennisarena kabels en leidingen heeft de afgelopen jaren geleid tot een flink aantal onderzoekstrajecten en kennisproducten. Met het oog op het behouden van samenhang, de toenemende urgentie en actuele ontwikkelingen is in dit document een visie geformuleerd voor een programma richting 2030.
In dit visiedocument worden drie concrete doelen beschreven die uiting geven aan de gevraagde overallstrategie voor aanleg, beheer en onderhoud van ondergrondse kabels en leidingen: 1) efficiënte programmering van werkzaamheden, zodat transities zo effectief mogelijk worden doorlopen, 2) optimale ordening, waarbij ruimteclaims op elkaar worden afgestemd om de gebruikswaarde van de ondergrond zo groot mogelijk te maken, en 3) beheersbare en robuuste uitvoering, wat het minimaliseren van de impact op de omgeving omvat. Onder dit laatste doel valt het beperken van hinder, het voorkomen van schade en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.
Er zijn vier ‘mechanieken’ vastgesteld die geadresseerd moeten worden in het programma: een systeemgerichte aanpak, faciliterend beleid, nieuwe methodieken en een gedeelde informatiedata- base. Deze mechanieken grijpen in elkaar en zijn grotendeels overlappend en complementair. Ze moeten er gezamenlijk voor zorgen dat een samenhangende aanpak ontstaat.
Om de doelstellingen te bereiken, worden drie stappen onderscheiden. Eerst is het van belang om de richting helder te hebben: wat zijn de knelpunten precies, welke oplossingsrichtingen zijn kansrijk, wat zijn essentiële aandachtspunten? Vervolgens kan worden gewerkt aan het uitwerken van oplossingen en het ontwikkelingen van instrumenten. De laatste stap is het breed in de praktijk (laten) toepassen van de ontwikkelde kennis en middelen.
In dit visiedocument wordt ook een eerste aanzet gegeven voor de invulling van het programma. De projecten die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, passen binnen de gestelde kaders en hebben ook inzicht gegeven in verdere behoeften. Hiermee is er al een ‘basisopzet’ voor het programma. Aan de hand hiervan gaat het COB in 2024 in gesprek met stakeholders over de invulling van het programma.