Metrostation Waterloopplein

Terug naar kennisbank
  • Auteur: Pank van 't Hoog
  • Jaar: 2010

Samenvatting

Op wat voor manier is door middel van architectuur de kwaliteit van metrostation Waterlooplein te verbeteren, enerzijds ondergronds, anderzijds bovengronds, geïntegreerd als één gebouw? Deze vraag stond centraal in het afstudeerwerk van Pank van ’t Hoog.

Zijn streven was het station zich beter te laten openbaren aan de stad, zodat het station meer deel gaat uitmaken van de bovengrondse omgeving, maar ook de omgeving een relatie krijgt met de ondergrondse metrolijn. Om dit te realiseren, koos Van ’t Hoog voor functiemenging, daglichttoevoeging en logische routing. Toevoeging van een bedrijfsverzamelgebouw bij de entree van de metro versterkte de gewenste functiemenging.

Het afstudeerwerk ontving bij de uitreiking van de Schreudersstudieprijs in 2010 een eervolle vermelding in de categorie Conceptioneel.