Bergbezinkbassin Haarlem bijna gereed

Om de stad tijdens flinke regenbuien te behoeden voor een overbelaste riolering en waterzuiveringsinstallatie, laat gemeente Haarlem verschillende bergbezinkbassins aanleggen in de binnenstad. Een van deze bassins bevindt zich vlak voor de stadsschouwburg en werd op bijzondere wijze aangelegd door aannemer Dura Vermeer Infrastructuur.

7 juni 2012 | AUTEUR: Armand van Wijck

Haarlem werkt aan een stad met schoon oppervlaktewater en zo min mogelijk wateroverlast. De gemeente heeft ook de wettelijke verplichting om de vuiluitstoot in het oppervlaktewater te verminderen. Daarom worden in de hele stad bergbezinkbassins aangelegd. Een daarvan komt midden in de stad, vlak voor het theater van Haarlem.

Bergbezinkbassin in de binnenstad van Haarlem. (Foto: Dura Vermeer Infrastructuur)

“De bak zelf is inmiddels aangebracht, we zijn momenteel bezig met de afbouw; de installatie moet erin en het dak erop. De ondergrondse kabels en leidingen zijn ook al gereed”, vertelt bedrijfsleider Gertjan Roes van Dura Vermeer Infrastructuur.

Alternatief plan

Er was volgens Roes weinig werkruimte en er staan veel oude panden met oude funderingen. Grondwaterstandverlaging door middel van bronbemaling en het intrillen van damwanden brengt dan de nodige verzakkingsrisico met zich mee.

“We hadden daarom een alternatief plan bedacht”, vervolgt Roes. “De bak, oftewel het bassin, hebben we gemaakt uit prefab betonnen onderdelen. De vier wanden van de bak hebben we bovengronds in elkaar gezet en daarna door middel van ontgraven laten zakken. Het water lieten we in de bak staan. Vervolgens hebben we onderwaterbeton gestort en het water eruit gepompt toen het beton was uitgehard. Door deze aanpak hoefden we niet te heien en ook de grondwaterstand niet te verlagen.”

Natuurlijke fundering

Een fundering voor het bassin was volgens Roes niet nodig. Doordat er veel zand in de Haarlemse ondergrond zit en het bassin van aanzienlijk gewicht is, zal die prima op zijn plek blijven. Roes: “De anderhalve meter dikke vloer weegt alleen al negenhonderd ton. Daar komen nog eens vier wanden van totaal vijfhonderd ton en een dak van driehonderd ton bovenop.” Voor alle zekerheid is op de vloer nog een laag zand gestort met daarbovenop weer de constructievloer. “Zo weten we echt zeker dat de bak zelfs niet omhoog zal komen wanneer die leegstaat”, aldus Roes.

Tijdens de bouw moest Dura Vermeer continu rekening houden met de omgeving. “We moesten immers werken met zwaar materiaal in een kleine ruimte en de riolering moesten we tijdelijk afsluiten tijdens het aansluiten van het riool op het bassin. We hadden daarom een pompinstallatie die rioolwater van het riool aan de ene kant van het bassin, naar het riool aan de andere kant pompte.”

Dura Vermeer hoopt eind deze maand het bergbezinkbassin op te leveren, inclusief al het bovengrondse werk. Roes: β€œEr is een deel opnieuw geasfalteerd en bestraat en het plantsoen brengen we nog in originele staat terug. Zo is alles in een normaal tijdsbestek van vijf maanden aangelegd.”