Boortunnel voor Ierse gasleiding

BAM Nuttall en het Duitse zusterbedrijf Wayss & Freytag hebben opdracht gekregen voor de bouw van een bijna vijf kilometer lange tunnel aan de Ierse kust. De tunnel maakt deel uit van een nieuwe gasleiding die nodig is voor de exploitatie van het Corrib-gasveld, zo’n tachtig kilometer uit de noordwestkust van Ierland.

15 juli 2012 | AUTEUR: Armand van Wijck

Momenteel ligt Ierland aan het einde van een zeer lange gasleiding en komt vrijwel de gehele Ierse gasvoorraad vanuit Rusland via Groot-Brittannië het land binnen. Volgens Theo Cullinane, managing director van BAM Contractors Ltd., is het project daarom belangrijk voor het veiligstellen van de Ierse energievoorziening: “In het geval van politieke instabiliteit of een onderbreking van de Russische gaslevering aan Europa – zoals korte tijd gebeurde in januari 2009 – kan de gasvoorraad van Ierland daar de dupe van worden. Duurzame energiebronnen hebben tijd nodig om te ontwikkelen, waardoor het steeds belangrijker is geworden om inheemse gasvoorraden naar de markt te brengen. Het Corrib-gasveld heeft de potentie om in zestig procent van de Ierse gasvraag te voorzien tijdens piekuren.”

Shell, samen met Vermillion en Statoil opdrachtgever van het tunnelproject, wilde in eerst instantie de gasleiding bovengronds laten lopen. Hierop werd geprotesteerd vanwege het passeren van een beschermd natuurgebied. Daarom komt de gasleiding nu deels ondergronds.

Sruwaddacon Bay, een beschermd natuurgebied in het noordoosten van Ierland

“De te bouwen tunnel met daarin de gasleiding loopt straks onder Sruwaddacon Bay door”, licht Cullilane toe. “De Habitats Directive heeft dit natuurgebied aangewezen als Special Area of Conservation. En de Birds Directive heeft er een Special Protection Area of Conservation van gemaakt.”

Boren vanaf eind dit jaar

De gasleiding komt te liggen in een geboorde tunnel van 4.9 kilometer lang, met drieënhalve meter doorsnee. Cullilane: “We nemen verschillende maatregelen om het effect op de omgeving tijdens het bouwen te minimaliseren. Er is strikte controle met betrekking tot geluids- en vibratieniveaus, oppervlaktewaterbeheer en verkeersmanagement. Zelfs de hoogte en kleuren van de bouwuitrusting zijn aangepast op de criteria opgelegd door de omgeving.”

De benodigde tunnelboormachine (TBM), met een schilddiameter van 4.24 meter, is reeds door Herrenknecht in elkaar gezet in de Schwanau-fabriek in Duitsland. Naar verwachting wordt de TBM later deze zomer naar Ierland verscheept. Als alles goed verloopt, kan het boren eind dit jaar beginnen en zijn de werkzaamheden voor 2015 afgerond.

“Momenteel worden de offshore bronnen aangeboord en gebruiksklaar gemaakt. De offshore leiding is tot aan de kust in Glengad al gelegd”, zegt Cullilane. Vanaf dit punt zal de leiding in de tunnel onder Sruwaddacon Bay komen te liggen en weer bovengronds komen bij Angoose. De laatste drie kilometer tot aan de raffinaderij in Bellanaboy ligt de leiding in een sleuf.

Wanneer in 2015 het gas richting de Ierse kust stroomt zal het totale project – waar de tunnel onderdeel van is – naar verwachting zo’n €3.3 miljard euro gekost hebben.